Віра Олександрович

«Омікрон» змусив медиків на Тернопільщині оновити алгоритм дій для хворих

Омікрон

Алгоритм дій у разі отримання позитивного тесту на COVID-19 довелося оновити медикам через значне поширення штаму коронавірусу «Омікрон».

Нові правила сьогодні, 27 січня, узагальнили на сторінці Департаменту охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації. Отже, хворим тепер варто діяти за такими кроками:

  1. Залишайтеся вдома та обмежте контакти з іншими людьми

Доречно також повідомити усіх, з ким ви напередодні мали фізичний контакт, про позитивний результат тестування. До прикладу, якщо працюєте у великому колективі. Це потрібно, щоб унеможливити подальшу передачу вірусу, а відтак – подальше погіршення епідемічної ситуації.

  2. Зв'яжіться зі своїм сімейним лікарем та дотримуйтеся його інструкцій

У НСЗУ (Національній службі здоров'я України) вже докладно пояснювали, як можна бути на зв’язку зі своїм сімейним лікарем. Скористайтеся посиланням.

  3. Якщо йдете до лікаря на прийом, то обов’язково:
  • використовуйте засоби індивідуального захисту,
  • уникайте великих скупчень людей,
  • тримайте дистанцію,
  • узгодьте із лікарем час прийому, щоб не чекати в черзі та не поширювати COVID-19.
  4. Чесно розкажіть лікарю про всі свої симптоми

Говоріть правду, не варто придумувати «додаткові» симптоми та стани, адже на основі обстеження лікар ухвалює рішення про спосіб лікування. Якщо не маєте жодних симптомів, так і скажіть. Адже буває, коли хвороба протікає безсимптомно або в легкій формі.

  5. Викликайте «швидку» лише за необхідності невідкладної допомоги

Зараз в Україні на стаціонарне лікування госпіталізують лише пацієнтів у стані середньої тяжкості і з важким перебігом недуги. Рішення про госпіталізацію приймає лікар на основі проведеного обстеження. Телефонувати на 103 варто за наявності симптомів і станів, що виникають у пацієнтів із COVID-19.

До слова, у МОЗі нещодавно пояснили, як правильно подати скаргу на медиків, якщо вони відмовилися виконувати свої обов’язки. Окрім того, там наголосили, що «домашні» експрес-тести на COVID-19 не дають повної гарантії.

Фото з відкритих джерел і сайту МОЗ

Вибір читачів за тиждень

Відео