Віра Олександрович

П'ятий рік війни: у Тернополі нанесуть маркування на товари з Росії (фото, відео)

Маркування російських товарів, точніше – відсутність спеціальних позначок про країну-агресора, стурбувало депутатів у Тернополі.

Наразі вони зобов’язали власників тернопільських магазинів позначати товари з Росії, а також порадили не виставляти таку продукцію у найпривабливішій – прикасовій зоні. Таке рішення ухвалили сьогодні, 5 жовтня, за ініціативи депутата Олега Нитки. «За» були відразу 34 представники різних фракцій.

Депутати
Депутати

– У нас 5-й рік триває неоголошена війна, і чи не щодня ми отримуємо інформацію про те, що відбувається на фронті, про загибель бійців, – каже Олег Нитка. – Після початку бойових дій, нагадаю, у наших магазинах почали маркувати товари, завезені із Росії. Однак зайдіть сьогодні у магазини! Там – жодного маркування. Причому товари країни-агресора часто продають у прикасовій зоні, тобто там, де найбільший попит на товари: починаючи від жуйок і закінчуючи чаями.

Тому депутат у своєму зверненні попросив повторно зобов'язати всі підприємства торгівлі ввести маркування товарів із країни-агресора і повністю заборонити продаж таких товарів у прикасовій зоні. Натомість з 1 січня 2019-го він запропонував взагалі заборонити продаж будь-яких товарів, ввезених із Росії.

Самопоміч
Самопоміч

Міський голова Сергій Надал відреагував на це відразу. Відбулася незначна дискусія. Мер зазначив, що з патріотичних мотивів звернення депутата підтримує на 100%. Проте існують моменти, що регулюються законом. Мовляв, рішення на сесії прийняти можна, але як забезпечити його виконання? Як це все контролювати? Втім, врешті мер погодився: маркування товарів із Росії має бути у Тернополі обов'язковим. Натомість не виставляти ці товари просто біля кас депутати підприємцям можуть лише рекомендувати.

– Такі рішення мала б приймати Верховна Рада, – зауважив він. – Треба зробити звернення, щоб вони заборонили продаж російських товарів. А ми наразі доручимо муніципальній поліції проконтролювати рішення сесії про маркування.

Відтак Олег Нитка нагадав, що Тернопіль серед перших міст України ввів обмеження щодо продажу алкоголю у нічний час. І це – вдалося! Тож, на його думку, наше місто цілком могло б відмовилося від російських товарів та знову бути – лідером. Але його позицію зрозуміли не всі, тому рішення все-таки ухвалили із правками, які запропонував Сергій Надал. Олег Нитка, зрештою, був не проти.

Крім того, про те, що відбувалося на сесії читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео