Віра Олександрович

«Почесними громадянами Тернопільщини» можуть стати усі, хто загинув у зоні АТО (фото, відео)

Ідею надати звання «Почесний громадянин Тернопільської області» усім краянам, які загинули, захищаючи Україну, у зоні проведення АТО, озвучили на останній сесії Тернопільської обласної ради.

Тепер це питання мають ретельно опрацювати, порадитися із фахівцями військкомату та управління соціального захисту, а потім скласти повний список номінантів. Окрім того треба змінити норму регламенту про призначення таких відзнак. Адже, як виявилося, щороку їх можна вручати лише трьом особам.

Сесія3
Сесія3

Про це йшлося під час першого засідання 10-ї сесії, коли депутати ухвалювали перелік тих жителів краю, яким звання «Почесний громадянин Тернопільської області» вирішили присвоїти у 2018 р. (політики розглянули на засіданні чимало цікавих питань, про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Засідання
Засідання

Отже, цього року «почесними» стали Герої «Небесної Сотні» і колишній депутат, учасник АТО Володимир Стаюра (посмертно). Причому за поданням голови обласної ради Віктора Овчарука нагрудні знаки і спеціальні виплати незабаром передадуть членам родин: Олександра Капіноса, Устима Голоднюка, Назара Войтовича, Василя Мойсея, Ігоря Костенка і Тараса Слободяна (про це «Терен» писав докладно ТУТ прим.).

- Це визнання – заслужене, ба більше, воно навіть запізніле, - каже очільник. – Закликаю вас підтримати це рішення. Воно пройшло відповідні комісії, ухвалене президією. Тому ставлю ці проекти рішень на голосування «за основу» і «в цілому».

Свобода
Свобода

Проблем з цим не виникло. Депутати відразу давали від 46 до 48 «за». Натомість, коли дійшли до Володимира Стаюри, виникла заминка. Додамо, відзначити тернополянина вирішили за поданням депутата обласної ради Михайла Тимошика. І хоча у залі відкрито ніхто не висловлювався проти такого кроку, але виявилося, що під час засідання президії двоє її членів цю пропозицію не підтримали.

- Голосування було таємним. Якщо хтось захоче пояснити, чому він не голосував, то він це скаже, - уточнив Віктор Овчарук. – Але загострювати ситуацію зараз не варто.

Білик
Білик

Саме тоді до трибуни попросився голова фракції БПП «Солідарність» Любомир Білик. Він повідомив, що на Чортківщині – п’ятеро загиблих в АТО. І всі вони достойні мати звання «почесних», бо віддали за Україну те, що було найдорожчим – життя.

Така ідея всім сподобалася. Але дехто з депутатів зауважив, що не всі райони мають своїх представників у раді, щоб підготувати подання. Тоді й вирішили порадитися з фахівцями військкомату і управління соціального захисту.

До речі, готуючи нове подання на звання «Почесний громадянин Тернопільщини», у нашому краї нарешті узагальнять статистику різних бойових і небойових втрат. Адже, за різними джерелами, число загиблих наших земляків різниться. Загалом Тернопілля втратило близько сотні військовослужбовців і добровольців.

Фото і відео автора, графіка - із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео