Олеся Поліщук

Що мають знати жителі Тернопільщини про заборону в’їзду вакцинованих туристів до Італії та польські нововведення на кордоні

768499fdaa159619

Італія з 16 грудня забороняє в’їзд із території України навіть вакцинованим проти коронавірусу громадянам. Вони діятимуть до 31 січня 2022 року.

Такі обмеження уряд країни запровадив через поширення більш заразного штаму «Омікрон». Про це повідомляє Суспільне з посиланням на Міністерство закордонних справ Італії.

- Влада Італії 14 грудня віднесла Україну до країн групи Е, громадянам яких забороняється в’їзд на італійську територію без поважних причин, зокрема і з туристичною метою. Крім того, в’їзд до Італії незалежно від причин забороняється всім, хто за останні 14 днів був або перебував транзитом у ПАР, Лесото, Ботсвані, Зімбабве, Малаві, Мозамбіку, Намібії та Есватіні, - йдеться у повідомленні.

Виключення роблять лише для українців, які мають посвідку на проживання в Італії, їдуть з офіційним працевлаштуванням, для лікування або навчання, чи мають «підтверджені та стабільні» особисті стосунки з громадянами Італії. Українці, які підпадають під виключення, повинні заповнити до прибуття онлайнову форму санітарного контролю за посиланням; мати негативний ПЛР-тест (зроблений не більше ніж за 72 години до приїзду) або експрес-тест на СOVID-19 (зроблений не більше ніж за 24 години до приїзду); після прибуття в Італію відбути 10 днів на самоізоляції, після чого пройти повторне тестування на COVID-19.

При цьому заборонено в’їжджати до Італії громадянам, які протягом останніх 14-ти днів проживали або перебували транзитом у ПАР, Лесото, Ботсвані, Зімбабве, Малаві, Мозамбіку, Намібії та Есватіні.

Крім того, посилила обмеження на в’їзд і Польща. З 15 грудня, окрім сертифікату про вакцинацію, українці повинні мати при собі негативний результат ПЛР-тесту, зроблений не пізніше, ніж за 24 години до перетину кордону. Ця вимога не стосується дітей віком до 15 років та опікунів, які їх супроводжують. Тих, хто не має при собі негативного тесту на COVID-19, відправляють його робити.

Як повідомляють кореспонденти Суспільного, через нові правила 15 грудня на кордоні України та Польщі утворилися черги. Зокрема в пункті пропуску Шегині у черзі очікувало 150 легкових автівок. Ще 180 — вантажівок. До пів сотні автомобілів було у черзі у Краківці. Натомість у «Грушеві», «Устилузі», «Угриневі» та «Смільниці» – без черг. Черги утворилися частково через нові умови перетину кордону.

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео