Що молоді люди можуть, а 50-річні - ні? (частина 1)

Обкладинка (Copy)

Діяльність молоді останнім часом стрімко набирає обертів у ... громадському секторі населених пунктів області. Ми вирішили розпитати одну з нових молодіжних організацій Тернопілля, що ж спонукало їх розділити молодіжні розваги  з написанням проектів у  державних установах.

У лютому на базі існуючої ГО «Зборів UP», що діє у межах Зборівської ОТГ, утворився Молодіжний корпус.

Фото 1 (Copy)
Фото 1 (Copy)

Ми  не пішли, просто вирішили створити гілку організації, яка буде займатись молодіжними проектами та залучати до себе школярів та студентів громади. Наше рішення підтримали дорослі учасники команди ГО, з того часу почався офіційний шлях Молодіжного корпусу.Зовсім скоро нас стало набагато більше, ніж 3 (я, моя сестра Леся та друг Богдан), розповідає 18-річний студент Іван Гриців.  Напередодні Молодіжного форуму у Тернополі , що відбувався в рамках співпраці із програмою DOBRE,  ми вперше зібрались у новому складі. До нас приєдналась лідер учнівського самоврядування Аліна Древницька, майбутня випускниця Марія Процик та учасниця команди ОТГ з спортивного  туризму Галина Коцур. Так почався наш шлях ще й вмілих педагогів, сміється. Хоча бути ентузіастами, на жаль, не вчать у жодному ВНЗ, але нам вдається.

14-15 березня команда організації взяла участь у Молодіжному форумі «ДОБРЕ ДІЙ» у Тернополі. Згодом подібний захід провели і у громаді.

«Неперевершена шістка» добре, але як бути, коли вільних рук все одно не вистачає? Одразу після форуму команда почала залучати нових учасників. Чи вдалось?

– Я побачила оголошення про набір у соціальній мережі, гортала, як звично, сторіс у мережі Instagram. Одразу написала! Дуже хотілось завжди подібного у нашому місті, адже це не лише можливості, а й мотивуюча компанія однодумців, яка росте вгору, а не деградує. А ще годує печивом на репетиціях форуму у ОТГ, – ділиться 13-річна Катя Зволинська, школярка і вокалістка Зборівської музичної школи.

Фото 3 (Copy)
Фото 3 (Copy)

Фото 2 (Copy)
Фото 2 (Copy)

Команда 11 відчайдушних  і запальних дівчат та хлопців це бенефіс емоцій, характерів та поглядів. Як старші ініціатори організації знаходять спільну мову із школярами?

 Ой, та ми страшенно різні. За характерами, поглядами. Навіть рівнем впертості та ліні. Але як приємно розуміти, що тебе оточують ті люди, які, попри свій юний вік, крокують впевненою ходою. А зараз це дуже важливо. Ми змогли не тільки розказати як. Нам вдалось втілити це в життя, розповідає 22-річний працівник Зборівської ОТГ Богдан Довгаль. Хлопець займається розвитком туризму територій, що входять до громади.

У своїй роботі не наслідуємо інші громади не все, що зарекомендувало себе успішно десь, стане таким і у нас. Скрупульозно вивчаємо і переймаємо досвід, вчимось на власних помилках. Шлях до мети тернистий, але командна підтримка робить дива.

фото 5 (Copy)
фото 5 (Copy)

Фото 4 (Copy)
Фото 4 (Copy)

Здавалось би, чому школярі витрачають час не на прогулянки, а молодь не на розваги, а разом творять громаду і молодіжний рух. Чому діти  і молодь ідуть у громадські активісти? Відповіді далі.

У громадській організації я знайшла відважних однодумців, які сміливо втілюють в реальність щось фантастичне. Якщо молодь має бажання її ніхто не зупинить на шляху до мети. Ми можемо самостійно розфарбовувати картини життя, а не чекати, поки це зроблять «художники». Актуальність організацій полягає в свободі виборів ідей молоді, – каже 11-класниця Марія Процик.

У мене є досвід волонтерства за кордоном і дуже часто мені ставало сумно через те, що у нашій державі бути громадським активістом не настільки поширено, як в інших розвинутих країнах. Велика кількість людей інколи зовсім не думає чи не вірить у те, що можна щось змінити у своєму власному місті.

Саме приклад активної громадської позиції іншої країни дав мені змогу повірити у силу будь-якої громади, а також надихнув мене приєднатися до молодіжного руху Зборова. І я думаю, кожен, хто хоче будь-яких змін у своїй громаді, просто повинен почати із самого себе і діяти, розповідає Вікторія Свята, учениця Зборівської гімназії.

Бути громадським активістом не просто. Особливо, коли ти молодий та « зелений». Активістами стає молодь та діти, яким не байдуже життя їхньої громади та населеного пункту, молодь, яка прагне змін і процвітання. Коли ти робиш добру та корисну справу, мозок виділяє певний гормон, який приносить щастя після кожної маленької перемоги. Саме ці відчуття змушують молодих людей діяти і вносити бодай не значні, але зміни в свою громаду, розповідає випускниця Зборівського коледжу, менеджер Наталя Прокопів.

Вже на вихідні у організації запланували екологічну акцію прибирання біля річки Стрипи, ініціювали захід Аліна Древницька та Вікторія Свята. Слідкувати за подією можна ТУТ.

фото 7 (Copy)
фото 7 (Copy)

фото 6 (Copy)
фото 6 (Copy)

Яка мета організації саме у Зборівській громаді та чи потрібно це місту і селам довкола?

Щодня команда спілкується між собою та аналізує зроблене, без діла, кажуть, не сидить ніхто. Із корпусом у добрій співпраці влада, зокрема міський голова Руслан Максимів. Хтось радіє їм, хтось шукає камені, які можна кинути у них, але попри всі обставини один факт безсмертний вони хочуть, вміють, роблять. Поки хтось дорослий плачеться у монологах коментарів фейсбук-спільнот.

У наступній частині матеріалу дізнаємось, чому екологія міста означає екологію людських душ. Як лобіювати інтереси з дорослими правильно, як це бути головою парламенту у 16 та побачимо світлини 14-літнього учасника Молодіжного корупусу.

Незабаром на «Терені». Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео