Віра Олександрович

Що пообіцяли тернополянам Роман Заставний та Ігор Побер (фото, відео)

Круглий стіл

Про загальнонаціональний проект Міністерства юстиції України вчора, 27 вересня, розповіли жителям Тернопілля. Йшлося, зокрема, про електронні сервіси, а також інші юридичні послуги, які громадяни зможуть отримати, не виїжджаючи зі свого населеного пункту.

Нагадаємо, мета проекту «Я маю право!» – безкоштовне інформування населення про права у різних галузях і сферах життєдіяльності. Участь у заході взяли активні голови об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Тернопільщини і міські голови. Їхні думки принагідно вислухали народні депутати від нашого краю.

Народні депутати
Народні депутати

Гості2
Гості2

Громади отримали додатковий фінансовий ресурс

Серед організаторів заходу були: обласна держадміністрація (ОДА), Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України і Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області. Заступник голови ОДА Олег Валов, зокрема, привітав присутніх і наголосив на позитиві, який дало впровадження децентралізації.

[embed]https://youtu.be/SJf1R0Rzbvg[/embed]

Після нього взяв слово керівник регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. Він подякував усім за активність і готовність впроваджувати новації.

Гірчак
Гірчак

[embed]https://youtu.be/y7THN2apjEQ[/embed]

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов нагадав присутнім, що зміни, які запроваджує Мін’юст стартували близько року тому. Мовляв, не все було просто відразу, але тепер на місцях пересвідчилися в ефективності запровадженого. Насамперед, йдеться про додатковий фінансовий ресурс.

[embed]https://youtu.be/aZyGXzb6eSE[/embed]

Пропонували змінити кваліфікаційні вимоги до кандидатів

Присутні на «круглого столі» змогли розглянути спільні питання юстиції і органів місцевого самоврядування. Тим паче, уже є ряд законопроектів, що регламентують діяльність так званого сільського нотаріату.

- Згідно із законом України, в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) може бути сільський нотаріус, щоб громадяни у випадку виникнення проблем не їхали у район, а вирішували усі питання на місці, - пояснює Едуард Кольцов. - Тож ми підняли питання зміни вимог до сільського нотаріуса. Наразі вони є такими: вища юридична освіта, три роки стажу за фахом і рік стажування у головному територіальному управлінні юстиції.

кольцов
кольцов

Утім, реалізувати це дуже складно, бо далеко не в кожній громаді є така людина. Відтак Едуард Кольцов пропонував змінити кваліфікаційні вимоги до кандидатів.

- Ми вважаємо, що треба забрати стаж роботи три роки і стажування в юстиції скоротити до двох місяців, - каже пан Кольцов. – Важливо уже те, що у людини є відповідна освіта. Це допоможе пришвидшити ці процеси і забезпечити кожну громаду своїм нотаріусом. Також ми хочемо передати функції державної реєстрації актів цивільного стану органам місцевого самоврядування.

Власне, із таким проханням він і звернувся до народних депутатів від Тернопільщини - Романа Заставного та Ігоря Побера. Адже саме вони можуть лобіювати ці пропозиції при ухваленні закону Верховною Радою. Парламентарі, у свою чергу, повідомили, що готові вислухати думки присутніх. Тим паче, саме для цього вони і завітали на зібрання.

[embed]https://youtu.be/qfEyEwDx1Dw[/embed]

Чи дослухаються нардепи до прохань, стане відомо незабаром – під час розгляду законопроекту про сільських нотаріусів. Окрім того, під час «круглого столу» говорили про таке – читайте ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео