Орест Сарматський

Що привело понад 1100 аграріїв Тернопільщини під стіни Верховної Ради?

20161004092314

Працівники  сільського господарства області протестують проти введення ринку землі.

Позицію своїх земляків окреслив генеральний директор компанії «Агропродсервіс», голова обласного осередку «Аграрної партії» Іван Чайківський, який прибув із своїми однодумцями до столиці.

- Ми приїхали до Києва під Верховну Раду не для того, щоб виступати за безкінечне продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Сьогодні ми вимагаємо, щоб була грамотна земельна реформа. Розуміємо, влада хотіла би відкрити нині ринок землі, але земельна реформа ще ж не завершена. Потрібно врегулювати усі відносили між власником землі і тим, хто її орендує. Ми виступаємо проти такого дикого, стихійного продажу і введення ринку землі. Це має бути цивілізований процес. В Україні зараз немає відповідної законодавчої бази, дієвого земельного кадастру, не проведено інвентаризацію земель. Тому, якщо ринок землі відкрити зараз, селяни, українські фермери будуть не в змозі у ньому брати участь, бо і так ледве виживають. Земля дістанеться лише людям із великими коштами та іноземним інвесторам, - сказав Іван Чайківський.

За його словами, аграрії Тернопільщини переконані, що зняття мораторію на продаж землі зараз не вигідне ні державі, ні власникам земельних паїв. Бо через знецінення національної валюти вартість землі суттєво впала, а отже, вагомих надходжень від її продажу не отримає ні держава, ні громадяни України. А нині селяни від запровадження продажу землі будуть просто позбавлені можливості виживання. Бо існує небезпека того, що запрацюють злочинні схеми загарбання землі і селянин знову лишиться без нічого.

Як сказав Іван Чайківський, тернопільська делегація аграріїв привезла до Києва більше 100 тис підписів «проти дикого ринку землі», зібраних під час Всеукраїнського збору підписів «Не дамо вкрасти землю!».

Нагадаємо, що Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!» - ініційований Аграрною партією. Зібрано понад 3 мільйони підписів. Більшість голосів – проти продажу землі сільськогосподарського призначення в нинішніх умовах.

Про це повідомив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

- Опитування, яке було проведено за нашою ініціативою, чітко відображає ставлення людей до продажу землі – більш ніж 90% українців категорично проти впровадження «дикого» ринку землі. Народ розуміє, що це призведе до дестабілізації економіки, підірве роботу аграрної галузі та зробить українців ще біднішими. Такий сценарій гарантує закріпачення українців на своїй землі, - говорить Віталій Скоцик.

За словами політика, таку єдність українці демонстрували лише під час референдуму про Незалежність у грудні 1991 року. Більше того, крім власне збору підписів, люди активно долучаються до автопробігів проти продажу землі, пікетують обласні управління Держземгеокадастру, який визнано одним із найбільш корумпованих органів управління, та беруть участь в інтернет-флешмобах.

- Чи чує влада український народ і чи готова вона змінюватися й міняти свою політику? Це стане зрозуміло зовсім скоро, адже парламент має незабаром розглядати недолугий урядовий законопроект про обіг землі сільськогосподарського призначення. 7 червня під Верховною Радою проводимо всеукраїнський мітинг-протест проти непродуманого продажу землі і за ґрунтовну земельну реформу. Нагадаємо депутатам про волю народу. Боротьба триває, - відзначає Віталій Скоцик.

Крім того, після мітингу лідер Аграрної партії передасть Голові Верховної Ради Андрію Парубію проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року», що містить комплексний план земельної реформи з 16 напрямків. Документ є підсумком роботи експертної групи при Аграрній партії та публічного обговорення її напрацювань на земельних форумах, що відбулися в усіх регіонах України в останні місяці.

Як повідомляли ЗМІ, підписуючи останній Меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов’язання вже до кінця травня  цього року ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. Але аграрії заявляють, що поспішне впровадження ринку землі призведе до непоправних втрат, тому й провели Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!».

Вибір читачів за тиждень

Відео