Орест Сарматський

Шлях установи на Тернопільщині: від австрійських «бірж праці» до сучасних вебінарів (фото)

Заставка555 (Copy)

Виповнюється 30 років Державній службі зайнятості Тернопільщини.

Як повідомляє сайт Тернопільського обласного центру зайнятості, історія служби зайнятості на Тернопільщині, як і на інших західноукраїнських землях, сягає кінця ХIХ століття.

– Тоді (до 1939 р.) в адміністративних центрах краю виникали «біржі праці», інші посередницькі структури з працевлаштування та пункти вербування робочої сили за рубіж. Спочатку вони створювались на підставі розпорядження державного міністерства праці Австро-Угорщини. У різний час функціонували «державне управління посередництва праці», «бюро трудового фонду», «бюро надання праці», відділи праці та соціальної опіки тощо, – йдеться у повідомленні.

Всі послуги приватних посередницьких структур на ринку праці, що виникали після отримання відповідних дозволів органів влади та поліції, були платними, їх оплачували як пошуковці роботи, так і роботодавці. Державні (магістратські) «біржі праці» надавали послуги безоплатно.

dok-img_0001 (Copy)
dok-img_0001 (Copy)

Також повідомляється, що у другому за величиною місті Тернопільщини Чорткові вперше «біржа праці» була створена 1873 року при міському магістраті. У 1926 році тут перебував на обліку 121 мешканець Чорткова, а у 1931-му 530 безробітних. Подібні структури діяли в Бережанах, Борщові, Підгайцях та інших повітових містах Тернопільщини.

У 30-х роках в Тернополі діяв Головний комітет у справах безробіття. Він ініціював і домагався від власників промислових і торговельних підприємств добровільних внесків у Фонд допомоги безробітним «Біржі праці» на наших теренах проіснували до 1939 року, тобто до того часу, коли Західна Україна увійшла до складу Української РСР.

dok_-_img_0002 (Copy)
dok_-_img_0002 (Copy)

Тернопільська обласна служба зайнятості була утворена 30 років тому. З 2001-го служба зайнятості працює за Єдиною технологією обслуговування незайнятого населення, яка забезпечила уніфікацію процесу реєстрації громадян, а з 2004 року в Єдиній інформаційно-аналітичній системі, що дозволяє формувати базу даних про шукачів роботи та вакансії по всій Україні.

У 2018 році на інтернет-ресурсі Державної служби зайнятості було запроваджено послугу самостійного запису громадян на прийом до фахівців через сервіс “Електронна черга”, почали діяти «електронний кабінет шукача роботи» та «електронний кабінет роботодавця».

Ці сервіси доступні й у мобільній версії. Під час карантинних заходів з березня 2020 року фахівці більшість послуг почали надавати в онлайн-режимі: дистанційне профнавчання, вебінари, консультування та добір роботи – засобами телефонного та електронного зв’язку тощо.

У системі державної служби зайнятості України зараз діють 11 центрів професійно-технічної освіти, де жителі Тернопільщини можуть здобути фах та підвищити кваліфікацію, у тому числі онлайн, за більш як 300-ми напрямками та професіями сфер будівництва, послуг, промисловості, ІТ-технологій, сільського господарства, транспорту і зв’язку, народних промислів.

На фотозаставці: приміщення Тернопільського магістрату (20-і роки ХХ століття), де розташовувалась адміністративна структура з управління ринком праці міста.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео