Віра Олександрович

Тернопільщина: у школах і професійно-технічних училищах готуються до грандіозних змін (відео)

Колегія

До реформування системи освіти на Тернопіллі підходитимуть системно. Тож кошти вкладатимуть насамперед в облаштування класів і оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Саме таких підходів вимагає «Нова українська школа», наголосив голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна під час засідання колегії ОДА сьогодні, 24 квітня.

[embed]https://youtu.be/QJCgm-rW-mo[/embed]

Нагадаємо, освітня реформа – одна із ключових в Україні, адже вона покликана відкинути радянські підходи до навчання і запровадити сучасні освітні методи та принципи. На Тернопільщині пілотний проект «Нова українська школа» уже випробовують у чотирьох школах. Проте із 1 вересня програма пошириться вже на всі перші класи.

- На реалізацію цього проекту виділили 50 млн грн, - каже Степан Барна. – Причому 35 із них – кошти державного бюджету. Це означає, що практично всі школи, де є перші класи по 10 учнів і більше, будуть забезпечені відповідним обладнанням і методичним матеріалом, що дозволить стимулювати дітей до навчання.

Барна2
Барна2

Окрім того, у кожному районі планують створити інклюзивно-ресурсні центри (у Тернополі це вже зробили – читайте ТУТ). Із державного бюджету на кожен центр інклюзії передбачили щонайменше 300 тисяч гривень, запевнив Степан Барна. Голова ОДА принагідно подякував районам, які проявили ініціативу щодо створення опорних шкіл. В області вже діють 27 таких навчальних закладів. Проте із державної казни надалі фінансову підтримку отримуватимуть не лише опорні школи, а й сфера професійно-технічної освіти.

[embed]https://youtu.be/Xbg4m1cbra4[/embed]

- Щонайменше 30 млн грн планують витратити на сучасні лабораторії і обладнання, - додає він. - Це той випадок, коли держава стимулює не лише випуск кухарів. Ми ж розуміємо, що нам потрібні дорожники, залізничники, садівники, тобто ті робітничі кадри, які сьогодні є затребуваними на ринку праці у Тернопільській області. 

Серед планів на 2018 рік також – придбання 10 нових шкільних автобусів.

- Дякую органам місцевого самоврядування, які активно підтримали цей процес на умовах співфінансування за формулою: 70% коштів із держбюджету і 30% – із місцевого, - продовжує очільник ОДА. – Тепер вони можуть забезпечити свої школи транспортом. Нагадаю, за два останніх роки нам вдалося так купити понад 50 шкільних автобусів. 

Окрім того, під час колегії йшлося про ТАКЕ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео