Віра Олександрович

Тернополян переконували: краще заплатити 200-300 гривень за вакцину, ніж 2 тисячі – за ліки від грипу (фото, відео)

Осінь уже перетнула екватор, невдовзі – похолодання, а отже, слід очікувати підвищення захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) та грип.

Саме зараз, поки епідемія ще не почалася, найкращий час, щоб встигнути захистити себе та рідних, переконують медики. І єдиним дієвим способом профілактики грипу, а головне – захисту від його ускладнень, за словами лікарів, залишається вакцинація.

Прес-клуб
Прес-клуб

Про це йшлося в Тернопільському прес-клубі сьогодні, 19 жовтня. Прес-конференція медиків мала тему: «Епідситуація із захворюваності на кір, гострі респіраторні вірусні інфекції і грип. Профілактика кору і грипу. Що таке поліомієліт і в чому його небезпека?» (читайте також ТУТ прим.).

- Щороку із жовтня починається епідемічний сезон захворюваності на грип і гострі респіраторно-вірусні інфекції, - каже завідувач відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва. - Поки що ситуація стабільна, показник захворюваності нижчий на 43% за епідемічний поріг.

Зараз, за її словами, завдяки теплій осені, спостерігається низька активність штамів грипу, навіть лабораторного підтвердження циркуляції вірусу ще немає. Однак в Україні цього року ситуацію із захворюваністю буде спрогнозувати важко, адже до нас «прийдуть» два штами грипу, імунітету до яких у більшості немає.

Втім, вберегтися від захворювання можна. Для цього лікарі рекомендують вчасно зробити вакцинацію. Особливо це радять тим, хто входить до груп ризику.

- Поки епідеміологічний рівень низький, саме час зробити вакцинацію, - продовжує Марія Павельєва. - В області є два види вакцини проти грипу: «ДжіСі Флю» - корейського виробництва і «Ваксі-грип тетра», яку виробляють у Франції.

Лікарі
Лікарі

Медики визнають: вакцинація проти грипу є рекомендованою, а не обов’язковою. Тому змусити робити щеплення нікого не можна. До того ж, людям доводиться купувати препарат переважно за власні кошти. Так, якщо деякі підприємства і організації вже виділили гроші на вакцинацію своїх працівників, то із місцевих бюджетів на ці потреби у 2018-му ще не отримали ані копійки.

Придбати вакцину можна в аптеках міста. Зробити це може кожен охочий. Проте перед тим, як робити щеплення, лікарі порадили обов’язково проконсультуватися із сімейним лікарем або дільничним педіатром. Самостійно вводити вакцину заборонено, наголосила Марія Павельєва.

Павельєва
Павельєва

- Після того, як людина пройшла процедуру імунізації, вона обов’язково повинна залишатися під наглядом лікаря протягом півгодини, - радить медик. – Аби уникнути неадекватних реакцій на препарат.

Жовтень-листопад, за словами лікарів, - найсприятливіший час для імунізації організму. І головним аргументом для проведення щеплення має стати загроза ускладнень, які дає грип, наголошує доцент кафедри педіатрії №2 ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського МОЗ України», дитячий інфекціоніст Світлана Никитюк.

Фахівець порадила усім не ставати жертвами антивакцинальних кампаній. Адже якщо щепитися обійдеться у 200-300 гривень, то лікування грипу і його ускладнень «потягне» щонайменше 2 тис. грн.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео