Оксана Бучко

Тернополян попередили про міфи сьогоднішніх реформ

71814779_3215662771807508_4298050747511078912_n

Впровадження потрібних суспільству реформ може бути використане для піару. Щоб не потрапити на такий гачок, слід вирізняти міфи і фейки та самостійно оцінювати плюси і мінуси реформ. Як працювати з такого типу інформацією розповів під час дискусії від представників ГО «Детектор медіа» редактор фактчекінгової платформи VoxCheck, аналітик прямоефірного ток-шоу «Зворотній відлік» Максим Скубенко.

Захід  провели у Тернопільському прес-клубі сьогодні, 25 вересня.

Як зауважив Максим Скубенко, висвітлення перебігу реформ приводить людей під стіни Верховної Ради. Це, до прикладу, міфи про те, що реформи – вбивають.

–  «Пенсійна реформа вб’є пенсіонерів, медична – пацієнтів», із такими переконаннями приходять люди під Верховну Раду, – говорить Максим Скубенко. – Коли я їх запитую про причини таких тверджень, вони розгублені та не знають відповіді. Тому що це – неперевірені  міфи, які сліпо взяли із певних інформаційних джерел.

Чи не кожна реформа має мінуси. Вони можуть бути помітні лише у деяких конкретних регіонах, а в інших про це і не підозрюватимуть.  До прикладу, програма «Доступні ліки» дала можливості забезпечення безкоштовними медикаментами на місцях, але у той же час реформа децентралізації зменшила контроль за виконанням цієї програми.

– Важко перевірити, чи на місцях такі ліки дійсно видавали безкоштовно, – додає Максим Скубенко. – Це є мінусом при очевидних плюсах реформи децентралізації. Також бувають моменти у реформах, які стосуються лише певних регіонів. У той час, коли в інших все працює добре. Тоді треба шукати інформацію, як вийти з положення при таких мінусах. До прикладу, при нестачі вакцини у певному місті слід подавати конкретні адреси, де нею таки забезпечені.

Як працювати із інформацією про вибори та владу, читайте у наступних публікаціях «Терену» щодо дискусії від ГО «Детектор медіа».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео