Оксана Бучко

Тернополян просять підтримати петицію на захист туроператорів у час карантину

thumbnail-tw-20200226095603-6383

Ініціативна група із близько 2600 українських туристичних агентів просить у петиції Президента України посприяти вирішенню проблем, що виникли у зв’язку з карантином. Підтримати туристичний бізнес можуть і тернополяни, підписавши документ.

Зокрема, просять сприяння в узгодженні за допомогою уряду єдиного порядку дій з туроператорами стосовно турів, що не відбулися через карантинні заходи та їх наслідки, а саме:

  1. Надати туристам можливість перенести або перебронювати заздалегідь заброньовані тури (як з повною, так з частковою оплатою) - без штрафних санкцій та без оплати ФПЗ на дати до 31.12.2021 року.
  2. Дозволити туристам використовувати сплачені туроператору кошти (як повністю, так і частково) за заброньований туристичний продукт на придбання ними будь-якого іншого туристичного продукту цього туроператора на дати до 31.12.2021, без застосування штрафних санкцій та ФПЗ у випадку заміни туристів.
  3. Зберегти сплачені туристами грошові кошти згідно заявок (як з повною, так з частковою сплатою) у валютному еквіваленті за внутрішнім валютним курсом на дату сплати тура. При заміні валюти – за крос-курсом на дату оплати.
  4. Надати можливість туристам прийняти рішення про відпочинок (перенести або перебронювати тур) після відновлення авіасполучення та скасування карантинних обмежень у нашій та інших країнах, та забронювати нову заявку у будь-який день до вильоту до 31.12.2021р.
  5. Оформити належним чином – офіційним документом - гарантію збереження сплачених коштів від туриста до туроператора. Для цього вважаємо за необхідне на законодавчому рівні дозволити або зобов’язати туроператорів оформити усі сплати та передплати по турам у вигляді ваучерів (депозити/сертифікати).
  6. Якщо турист не скористався сплаченими грошима до 31.12.2021 року, туроператор повертає попередньо сплачену суму у гривні не пізніше 30 днів з моменту отримання звернення від туриста. Таке звернення може бути направлено не раніше 01.01.2022 року.
  7. Запровадити податкові канікули для підприємств туристичної галузі щодо сплати ЄСВ (як за себе, так і за найманих працівників), єдиного податку та військового збору на період з березня 2020 р. до кінця карантину + 2 місяці. Такі канікули дадуть можливість роботодавцям зберегти персонал та максимально швидко відновитися після закінчення кризи. В іншому випадку, роботодавці будуть змушені звільняти співробітників для мінімізації операційних витрат, що призведе не тільки до підвищеного навантаження на бюджет (виплати по безробіттю), а й до повільнішого відновлення бізнесу надалі. А в результаті – до недоотримання держбюджетом податків.

Нагадаємо, у Тернополі похоронили Туристичний сезон.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео