Оксана Бучко

Тернополян закликають слідкувати за «феями та китами», які полюють на дітей (відео)

DSCN9600

Проводити більше часу в активному спілкуванні та діяльності з дітьми закликають у поліції області. Випадок участі в небезпечних суїцидних іграх на достатньо високому рівні уже зафіксували в одному з районів.

Про це повідомили під час брифінгу начальника Головного управління Національної поліції Тернопільської області Олександра Богомола та начальника відділу ювенальної превенції Петра Тиховича 23 лютого.

- Маємо в області перші випадки участі дітей в грі «Синій кит», - повідомляє Олександр Богомол. – Хлопець дійшов до рівня вирізання малюнків на руці. Його участь зупинили, випадок зафіксували. Відкрили кримінальне провадження за статтею 120 ККУ – схиляння до самогубства. Проводимо розслідування щодо джерела походження ігор.

Проаналізувавши квест по завданнях учасника, у поліції виявили відео з елементами гіпнозу. Найвразливішою групою для впливу ігор є учні 5-8 класів. Особливо у групи ризику потрапляють діти з неповних сімей, які хочуть себе ствердити та проявити.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Wi8zwYWeeXk&feature=youtu.be[/embed]

- У жодному випадку не можна забороняти дітям використовувати гаджети та інтернет, - закликає начальник відділу ювенальної превенції Петро Тихович. – Чим більше обмежуєш, тим більше дитина буде шукати варіанти це зробити. Потрібно приділяти час для спілкування, а також дати альтернативу, бажано заняття спортом та інші гуртки.

У поліції планують проводити профілактичні заходи – провести зустрічі в управліннях освіти та охорони здоровя, а також зустрічі з  батьками через навчальні заклади, організувати спіпрацю  з психологами. У випадку виявлення участі – блокувати переписку. Повністю закрити ігри неможливо, адже соцмережі загалом заблокувати не вдасться.

- Після завершення переписки потрібно слідкувати за станом дитини, адже квест наносить вплив на психіку, - додає Олександр Богомол. – Також бути уважним до небезпеки соцмереж загалом. Це не лише гра «Синій кит». Є також гра «Добра фея», коли дитині малюють картину феї, на яку вона перетвориться після того, як відкриє комфорки газу.  Також є багато зображень із суїцидними закликами.

Батькам слід звернути увагу на:

- психологічний стан;

- тілесні пошкодження;

- акаунти в соцмережах;

- коло осіб, з якими спілкується динина;

- заняття у вільний час;

- фото, відео, збережені на гаджетах.

За даними поліції, в області у 2016 році вчинили 207 самогубств, 3 – неповнолітніми. У 2017 році – 14, серед неповнолітніх немає; один неповнолітній зник безвісти.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео