Тернополянам на замітку: як правильно відпочивати, не забуваючи про головне

87867е578

В сучасному світі серед метушні та рутинної праці важливо завжди бути в ресурсі, відчуваючи внутрішню рівновагу. А для того, необхідно вчасно спинятися і відпочивати (це я про той відпочинок, що приносить користь для душі і тіла, а не про відлежування боків на дивані).

В гонитві за успіхом, ритм сучасного життя, який дозволяє нам встигнути зробити дуже багато, не залишає місця на відпочинок. Втома поступово накопичується в тілі і, в результаті, може перерости в хронічну, а такої втоми позбутись не легко.

Аби не втомлювати себе надміру та водночас не втрачати продуктивності, ми радимо відпочивати з користю, тобто також продуктивно. Для цього необхідно дослухатись декількох порад і спробувати відійти від буденності.

- Зміна діяльності

Відчувши втому, змініть роботу із розумової на фізичну чи навпаки. Здається, що коли ви в людному місці чи коли у вас довгий робочий день із одноманітною працею – це складніше зробити ніж сказати. Але завжди є вихід. Не соромтесь зробити легку зарядку в офісі, або, що краще – під час обідньої перерви вирушайте на прогулянку парком чи до міського ставу. Так ви трішки розвантажите мозок, знімете напругу і водночас налаштуєтесь на роботу.

- Попереджуйте втому

Всі навколо гадають, що відпочинок – це просто нічого не робити. Але думка абсолютно неправильна, адже на відпочинок теж потрібна енергія. Запам’ятайте, ви не маєте приходити додому як витиснутий лимон, не здатний більше навіть на прогулянку. Якщо ж ви відчуваєте себе саме так, отже ви тримаєте себе в стані постійного стресу і абсолютно не дозволяєте організмові відпочити.

Потрібно обов’язково залишати трохи енергії для занять фізичною активністю, прогулянку або ж хоча б читання книг. Не варто залишати всю енергію на роботі, навіть якщо вона вам дуже подобається. Пам’ятайте: відпочинок понад усе!

Якщо вчасно спинитись, то можна позбутись невеличкої втоми. Накопичення сильної втоми може серйозно вплинути на ваше здоров’я.

- Не забувайте про повноцінний здоровий сон

Сон має бути здоровим, природнім, без використання седативних чи снодійних засобів, адже лише такий сон принесе справжню користь організму. Проблеми зі сном в першу чергу пов’язані із порушенням режиму дня.

Не зациклюйтесь на 8-ми годинах. Сон – потреба індивідуальна. Комусь для відпочинку потрібно 9 годин сну, а комусь достатньо 6-ти. Пам’ятайте про це.

- Відпочинок в робочий час існує!

Досить часто під час робочого дня люди відчувають втому, але зовсім не намагаються із нею впоратись, а просто чекають часу, коли можна буде піти додому. А для того, аби робота була продуктивною, потрібно вміти відпочивати і протягом робочого дня.

Звичайну «технологічну» перерву ваш організм не сприймає як відпочинок. Максимальну користь принесуть численні маленькі перерви, котрі чергуються із напруженою роботою. Для цього потрібен спеціальний розклад таких перерв, за котрі ви зможете відновити сили. Але далеко не кожна робота це дозволить.

У сучасних офісах враховують потреби своїх працівників. Кімнати для відпочинку, розваг, йоги та навіть ігрові – не вигадка. Але якщо у вашій компанії про таке навіть не чули, то спробуйте використати обідній час з користю. А саме, після перерви не поспішайте в офіс, проведіть годину перерви (вона є обов’язковим пунктом робочого регламенту) з насолодою: прогуляйтесь, почитайте книгу.

- Правильний відпочинок після роботи

Зазвичай люди, котрі працюють в офісі, дуже втомлюються від розумової праці, але відпочивають так, наче втомились від фізичної. Насправді все це ілюзія нашого мозку, котрий так звик реагувати на втому. Пробіжка, прогулянка свіжим повітрям, заплив у басейні чи поїздка на велосипеді – ось що покаже вашому організму всю ілюзорність фізичної втоми.

Якщо ж за день очі не втомилися, то читання книг – теж непоганий варіант. Улюблене чтиво  відволікає мозок та заспокоює нервову систему.

Успіху Вам!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео