Тернополянам на замітку: яку ж користь для організму приносить ранкова пробіжка

1

Заряд бадьорості на цілий день і хороша фізична форма – все це можна здобути з легкістю. Вам знадобиться лише зручний одяг та кросівки.

Щоправда, на словах легше, ніж на ділі. Адже змусити себе прокинутися рано вранці і пробігти певну дистанцію може не кожен. Проте, заради результату, варто спробувати. Тож коли ви зможете побороти себе, то в якості нагороди отримати прилив сил і гарне самопочуття.

Яку користь має ранкова пробіжка?

- Зміцнює серцевий м’яз, попереджає виникнення серцевих захворювань.

- Ефективний спосіб лікування для людей, хто переніс інфаркт

- Допомагає в боротьбі із зайвою вагою: 15–20 хвилин фізичного навантаження вранці дорівнюють годині занять у другій половині дня.

- Покращує настрій.

- Позбавляє від безсоння, стресу та депресії.

- Створює почуття емоційного підйому: поєднання «фізичної» і «психічної» радості.

Тривати щоденна пробіжка повинна не менше 20–30 хв, можна поступово збільшувати час.

З чого почати?

Визначте собі біговій маршрут: це може бути парк, сквер, набережна тощо. Головне, місце має бути безпечним.

На відміну від фізичних навантажень в інший час доби, ранкова пробіжка має свою специфіку, яку необхідно враховувати, щоб не створити для організму стресових ситуацій.

- Після сну організму потрібен деякий час, щоб налаштуватися: фізичне навантаження відразу після пробудження може значно зашкодити здоров’ю. В цей час можна прийняти контрастний душ і випити склянку води.

- Як і до, так і після пробіжки не варто наїдатися. Сніданок повинен бути легким. До пробіжки можна перекусити яблуком або випити склянку соку.

- Виберіть зручне взуття та одяг для ранкової пробіжки. Взуття повинне мати амортизатори в п’яті і утримувати гомілкостоп. Одяг має бути зручним, не сковувати рухи. Підбирайте одяг відповідно до погоди.

Техніка пробіжки

- Почати пробіжку можна з ходьби, підвищуючи швидкість до швидкої ходьби, що переходить у біг.

- Слідкуйте за своїм самопочуттям і диханням. Вдих — через ніс, видих — через рот. Дихайте глибоко, але не дуже часто. Якщо відчули себе погано або є необхідність відновити дихання — перейдіть на ходьбу.

- Після ранкової пробіжки не можна різко зупинятися. Пройдіться, переходячи з швидкого темпу на повільний, це дозволить поступово відновити дихання.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео