Ростислав Фук

Тернополянка втратила майже 150 тис. грн, довірившись псевдопрацівнику мобільного оператора

За лічені хвилини жінка отримала сповіщення про списання грошей з усіх банківських рахунків

картка

148 тисяч гривень зникло з банківського рахунку тернополянки. Шахрай представився співробітником мобільного оператора, отримав доступ до електронного гаманця жінки й зняв кошти, повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Правоохоронці з’ясували, що потерпіла довірилася співрозмовнику і погодилася дистанційно замінити сім-карту, яка начебто згодом працювала б з перебоями. Жінка виконувала всі телефонні вказівки, зокрема назвала код зі смс-повідомлення для підтвердження банківської операції. За лічені хвилини вона отримала сповіщення про списання грошей з усіх банківських рахунків. 

Слідчі здійснюють розслідування в рамках кримінального провадження передбаченого частиною 4 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Правоохоронці розшукують шахрая і звертаються до мешканців області не повідомляти жодної інформації невідомим.

Захистіть телефонний номер, який прив’язаний до банківського рахунку. Більшість громадян прив’язує свій номер телефону до банківських карток та до сторінок у соцмережах, що дає можливість зловмисникам отримати доступ до банківського рахунку, – кажуть поліцейські.

Щоб убезпечити своїх абонентів, оператори радять свою SIM-картку прив'язати до паспортних даних та відключити послугу віддаленої заміни сім-карти у свого мобільного оператора. У такому випадку під час її заміни абонент повинен буде прийти до сервісного центру та пред’явити документи, що засвідчують особу.

Тримайте в секреті логін на пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора, смс-коди операторів; puk-код та серійний номер сім-картки, а також ні в якому разі не повідомляйте коди, які надходять в смс-повідомлення чи у мобільний додаток банку. 

Якщо ви потерпіли від шахраїв, телефонуйте на спецлінію 102. Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео