Дарія Шевченко

Тернополянка змінила посаду держслужбовця на навідника гармати

img-b788c5ddea7373f56ef69252f0650a10-v

Тернополянка Наталія Колодій колись працювала державним службовцем. Коли розпочалась війна на Сході України – зайнялась волонтерством. Тоді вона допомагала бійцям з продуктами, бронежилетами, маскувальними сітками та іншими необхідностями. Проте, через деякий час зрозуміла, що хоче бути там, на фронті, пліч-о-пліч з іншими військовими. Вона вивчилась на медика та поїхала добровольцем на фронт.

Про це пише АрміяInform.

Там вона опанувала бойову спеціальність і зараз є навідником гармат в одному із підрозділів окремої артилерійської бригади. Про свій шлях від парамедика до військовослужбовця вона розповіла детальніше.

– Ми жили в недобудованому дачному будиночку. Лишень голі стіни та матраци на підлозі. Досі пам’ятаю свого першого пораненого. Військовослужбовець мав ушкодження, які тільки можна собі уявити і про які нам розповідали під час підготовки. Були і переломи, і пневмоторакс, і поранення обличчя, і шоковий стан. Міна вибухнула на рівні обличчя бійця. Це було в селі Широкине. Ми довезли його живим до лікарні, у якій він помер днів за п’ять. З того ж Широкиного довелось вивозити і першого «двохсотого». Боєць дістав несумісні з життям травми і загинув на місці. Дуже хочеться, щоб то був останній «двохсотий», – розповіла Наталія.

З бійцями, яким допомагала, жінка підтримує зв’язок. На знак подяки хлопці дарують їй квіти. Наталія поділилась, що під час обстрілів їй дійсно було страшно, проте намагалась опанувати себе.

Жінка розповіла і про важкопораненого хлопця, якого врятувала.

– Це було в Авдіївці. Боєць зазнав поранення у скроневу частину голови та мав критичну кровотечу з ноги. Йому побратими правильно наклали джгут, як ми їх вчили… Військовослужбовця передали нам, і ми вчасно привезли його лікарям, – згадує Наталія Колодій. - Нині, попри осколки, які залишились у голові бійця, він нормально себе почуває, та навіть посів одне з призових місць у стрільбі з лука на INVICTUS GAMES, - поділилась Наталія.

Після того, як жінка побула на посаді парамедика, вона зрозуміла, що хоче опанувати бойову посаду навідника гармати в одному із підрозділів окремої артилерійської бригади. На ній Наталія ретельно вираховує точність наведення та здійснення пострілу із гармати. Зізналась, у разі потреби зможе взяти командування на себе.

Фото Юрія Кульпи

Вибір читачів за тиждень

Відео