Оксана Бучко

Трудовий кодекс залишить тернополянам можливість працювати за молоко

371914106

Оновлене трудове законодавство тернополяни можуть отримати восени. Частина нового документу – переписана з діючого радянського Кодексу законів про працю України 45-річної давності, коментує директор Департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовой на wz.lviv.ua.

Документ включає такі радянські пережитки, як забезпечення працівників шкідливих виробництв молоком і підсоленою водою.

-У жодному сучасному Кодексі законів про працю такої дурні не знайдете, - говорить експерт. - Такі вимоги повинні визначатися підзаконними актами (Міністерства праці чи Міністерства охорони здоров’я) і домовленостями на рівні галузевих угод, а не бути прописаними у Трудовому кодексі. Один із пережитків радянського минулого, якого ніяк не можемо позбутися, – звільнення на вимогу профспілок. Трудовий договір можна розірвати тільки за погодженням профспілок. Але не може бути такого, щоб у когось було право вето на звільнення. Є закон, який регулює відносини працівника з роботодавцем. Якщо працівника звільняють незаконно, він може повідомити про це роботодавця, і якщо той правильно не відреагує – подати до суду. Зараз роботодавець повинен погоджувати свої дії з профспілками по 24 позиціях.

У новому документі не передбачили збільшення доплати за роботу у нічний час. Натомість щорічну оплачувану відпустку продовжили на 4 дні.

- Відпустки подовженої тривалості (військовим, педагогам, науковцям, неповносправним, особам до 18 років) тривають від 30 до 56 календарних днів), відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці - до 35 днів, за особливий характер праці - до 35 днів, за роботу в умовах ненормованого робочого часу - до семи днів, за стаж роботи - до чотирьох днів, творча відпустка, заохочувальні відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах – від 23 до 35 днів, відпустки на профспілкове навчання - до шести днів, соціальні відпустки, у зв’язку з вагітністю та пологами - 126 днів, чоловікам у зв’язку з народженням дитини - до 14 днів, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв’язку з усиновленням дитини - 56 днів, та працівникам зі сімейними обов’язками, які мають дітей - до 17 днів. Погоджуюсь: соціальні відпустки і основна, оплачувана – не тема для обговорення. Мусять бути і крапка. А от інші повинні бути предметом домовленостей роботодавця і працівника. На жаль, новий кодекс зберігає примус обов’язково врегульовувати такі відпустки, - додає Юрій Кузовой

Робітники також отримають можливість укладати строкові трудові договори. А дискримінацією з боку роботодавця вважатимуть будь-який натяк на нерівність між тією чи іншою особою. Теоретично можливим стане запровадження сієсти. А  трудова угода стане обов’язковою для всіх, що дасть можливість організувати гнучкий графік роботи.

Як зазначив Юрій Кузовий, зміни до трудового законодавства можуть і проігнорувати через активний бюджетний процес, який розпочинається восени.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео