Ростислав Фук

Купатися у ставі не бажано: які останні дані моніторингу води і повітря у Тернополі (відео)

Як довго проводитимуть заміри забруднення в Тернополі, наразі фахівці сказати не можуть, бо це залежить від багатьох факторів – погоди, напрямку і сили вітру

В атмосферному повітрі поблизу Тернопільського ставу є перевищення хлору у 2,5 раза внаслідок пожежі на промисловому об’єкті міста. В інших частинах Тернополя концентрація хлору та соляної кислоти залишається у межах норми. Загалом спеціальні бригади проводять заміри в 11 точках Тернополя. Про це повідомила головна санітарна лікарка області, генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук.

Водойма знаходиться в низині, хлор зв’язується з водою та утворюється соляна кислота. Це не є небезпечним, проте ми все-таки рекомендуємо тернополянам не купатися у Тернопільському ставі протягом 1-2 днів,- зазначає Оксана Чайчук.

В інших частинах міста, а також у прилеглих селах концентрація хлору та соляної кислоти вже або в нормі, або приходить до норми і не перевищує показників. При нормі 0,2 може бути 0,21-0,23.

Також Оксана Чайчук зазначила, що радіаційний фон у Тернополі та області не перевищує норм та не несе жодної загрози громадянам.

Питну воду теж моніторять, показники відповідають вимогам, небезпеки немає, наголошує Чайчук. 

Станом на 18:00 ситуація з вмістом хлору та соляної кислоти в атмосферному повітрі у місті залишається в межах норми. Незначне перевищення показників спостерігається лише в окремих мікрорайонах поблизу Тернопільського ставу.

Також за результатами моніторингу структурними підрозділами Козівського та Теребовлянського відділів Тернопільського міськрайонного центру перевищень не виявлено.

Як довго проводитимуть моніторинг забруднення в Тернополі важко сказати, бо це залежить від багатьох факторів – погоди, напрямку і сили вітру, концентрації хлору, яка залягла в низинах. Однак сподіваються, що кінця дня показники будуть в нормі. Якщо вони перевищуватимуть, то моніторити будуть доти, поки всі показники у всіх критичних точках критичних не дійдуть до норми, – зазначає вона. 

Тернополянам й надалі рекомендують менше перебувати на свіжому повітрі та тримати вікна зачиненими.

Нагадаємоу ніч на 20 серпня у Тернополі виникла масштабна пожежа під ворожого удару у промисловий об’єкт, зокрема – у ємність для зберігання паливно-мастильних матеріалів. На щастя, ніхто не постраждав. Загалом займання гасили 12 годин майже 100 рятувальників. Станом на 14:40 пожежу вдалось ліквідувати. Внаслідок пожежі у місті зберігається перевищення окремих показників якості повітря. Зокрема, станом на 16:00 20 серпня спостерігалося перевищення гранично-допустимої концентрації вмісту хлору та соляної кислоти в атмосферному повітрі в Тернополі. Станом 19:00-21:45 показники вказували на незначне збільшення концентрації хлору в повітрі в мікрорайоні «Новий Світ» та суттєве зниження на інших напрямках. 

Читайте також: Мешканці Тернополя подали звернення про пошкодження майна внаслідок обстрілу

Фото Терену, відео Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео