Оксана Бучко

Тернополяни можуть врятувати унікальний «Довженко-Центр» від банкрутства

rqLXeICLM3AM5G13ukxL.w575

Національний центр Олександра Довженка, що у Тернополі, опинився перед загрозою зникнення. Усе - через настання неплатоспроможності, спричиненої відсутністю планового державного фінансування за бюджетною програмою 1806030 «Державна підтримка кінематографії». Це відбулось у результаті незатвердження Міністерством фінансів поданого Міністерством культури та інформаційної політики (МКіП) проекту паспорту програми.

Відповідну петицію про те, щоб врятувати унікальний «Довженко-Центр» від банкрутства і зникнення №22/097306-еп можна підписати до кінця літа.

- Однією з причин незатвердження паспорту є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов’язків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру всупереч затвердженому МКіП річному плану підприємства та Порядку використання коштів, затвердженого Постановою КМУ від 18 квітня 2018 р. № 339, - йдеться у тексті петиції. - Оскільки бюджетними коштами покривається 70% заробітного фонду Центру, станом на травень невиплаченою лишається заробітна плата працівників за січень та лютий 2020 року. Зважаючи на відсутність фінансування, адміністрацією Центру було прийнято рішення переведення всього особового складу в простій в березні-травні зі збереженням 2/3 окладу. Весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень було спрямовано на виплати заборгованості по зарплаті за відповідні місяці. Водночас Центр власним коштом здійснював сплату необхідних податків та зборів, оплату комунальних послуг та охорони, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Ці заходи не допомогли врятувати Центр, адже ускладнив усе карантин. Основний дохід на 70% складався з доходу від оренди нерухомості та проведення заходів, а в березні-квітні фінансування повністю втратили. На даний час обігові кошти підприємства вичерпали. Звернення до Міністерства культури та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити гарантоване законом бюджетне фінансування інституції (і всієї кіногалузі) результатів не дали. Претензії кредиторів, підтверджені через суд, задовольнятимуться в порядку арешту майна Центру.

Тож є реальна загроза втратити унікальний Центр, який впродовж останніх 5 років, коли здійснили структурне реформування інституції, визнали експертами успішним кейсом в сфері державного управління. Це одна із небагатьох прибуткових державних культурних інституцій, Центр навіть кризовий перший квартал 2020 року завершив з прибутком.

Тому у петиції закликають Президента України В.Зеленського:

  1. Ініціювати зустріч з усіма стейголдерами та вислухати команду центру про наявну ситуацію;
  2. Застосувати увесь свій вплив для відновлення фінансування центру.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео