Віра Олександрович

У лісі на Шумщині 14 жовтня «воювали» солдати Вермахту (фото, відео)

Основне (Copy)

Учасники кількох клубів військової реконструкції з усієї Західної України зібралися сьогодні, 14 жовтня, у лісі на Шумщині.

Нагадаємо, фестиваль «Луни повстанського краю» на території колишнього штабу воєнної округи УПА «Волинь-Південь», що у лісі за селом Антонівці, розрахований на три дні. Тобто завтра, у неділю, ще буде продовження.

[embed]https://youtu.be/Pb_5EzXhoio[/embed]

Відвідати місцину можуть усі охочі. Від Тернополя до Кременця дорога – майже ідеальна, адже вона - тільки після капітального ремонту. Від повороту після Білокриниці Кременецького району, а також у напрямку Стіжка і Антонівців – гірша. Ну, а коли їхатимете у глиб лісу, то – не нарікайте. Не дарма у ті краї колись навіть енкаведисти і нацисти побоювалися заїжджати.  Там і сьогодні цілком можна поринути в атмосферу 40-х років ХХ ст., коли на Західній Україні тривала визвольна війна.

У лісі повністю відтворили життя і побут українських патріотів, яким доводилося вести свою боротьбу підпільно. На території штабу відновили криївку, конюшню, пекарню і літню школу. Імена загиблих воїнів УПА і їхніх командирів із 35-ти сіл Шумського району закарбували на пам’ятних стелах, біля яких вчора, 13 жовтня, висадили кущі символу України – калини.

[embed]https://youtu.be/0u7KeSWZ2yc[/embed]

Втім, найбільший інтерес у гостей викликала реконструкція бою між повстанцями і солдатами Вермахту. Причому у «вояків» була не тільки стрілецька зброя часів Другої світової війни, а й інший «антураж» - старий автомобіль і самохідна бронемашина.

[embed]https://youtu.be/y5wLhExxyk8[/embed]

Чоловіків у формі гості фестивалю постійно запрошували до селфі. Адже у ХХІ ст. не кожного дня таких зустрінеш.

Селфі із реконструкторами (Copy)
Селфі із реконструкторами (Copy)

Реконструктори відновили бій, який дійсно колись відбувався. Основною локацією став гайок поруч із нещодавно відновленою конюшнею. За перебігом «бою» спостерігали кілька сотень гостей свята. Найбільшу насолоду від пострілів і вибухів, звісно ж, отримували діти.

[embed]https://youtu.be/EbPPmCoFwag[/embed]

До речі, серед гостей свята можна було помітити і сивочолих чоловіків в одностроях. Дехто із них зацікавлено спостерігав за ходом реконструкції, згадуючи буремну молодість. Про те, як гості потрапляли у ліс на свято, читайте ТУТ.

Німці2 (Copy)
Німці2 (Copy)

Реконструктори (Copy)
Реконструктори (Copy)

Реконструктори_постріл (Copy)
Реконструктори_постріл (Copy)

Упівці (Copy)
Упівці (Copy)

Упівці2 (Copy)
Упівці2 (Copy)

Упівці3 (Copy)
Упівці3 (Copy)

Реконструктори2 (Copy)
Реконструктори2 (Copy)

площа реконструкції (Copy)
площа реконструкції (Copy)

Німці (Copy)
Німці (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео