Віра Олександрович

У скарбниці Тернопільщини вперше буде понад 1 млрд грн власних доходів (фото)

Скибиляк

Бюджет краю на 2022 рік ухвалили на 4-й сесії Тернопільської обласної ради у середу, 15 грудня. Прогноз власних доходів (без урахування трансфертів) - 1 млрд 8,9 млн грн.

Спеціальний фонд обласного бюджету за доходами планується в сумі 89,8 млн грн. Причому традиційно основним джерелом доходів залишатиметься податок на доходи фізичних осіб. Погодитися із такими цифрами і ухвалити кошторис, підготовлений головними розпорядниками коштів, політиків переконував голова обласної ради Михайло Головко.

Сесія
Сесія

- Зараз ми вже нічого змінювати не можемо, тому що доведеться повністю переробляти бюджет, - каже він. – Є пропозиція підтримати цей документ із пропозиціями постійної комісії із питань бюджету і техніко-юридичними правками.

У перспективі на 2022 рік – суттєве збільшення обсяг коштів на ремонт доріг місцевого значення, порівняно з минулим роком. На цьому наголосив директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

- Зростають доходи, і якщо цьогоріч вони складали 804 млн грн, то на наступний рік ми запропонували до затвердження 1 млрд і майже 9 млн грн, - наголошує він. – Причому ми проіндексували заробітну платну, всім без винятку, на 8,4%. Додатково спрямували 93 млн грн на енергоносії. На ремонт доріг місцевого значення передбачили аж 645 млн грн.

Загальний обсяг видатків на соціальний захист і соціальне забезпечення складатиме 120,5 млн грн. Зокрема, на реалізацію заходів обласної програми «Ветеран» на 2020-2024 роки передбачили 2,85 млн грн; обласної програми підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, операції Об’єднаних сил, членів сімей осіб, загиблих під час проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, членів сімей Героїв Небесної Сотні, постраждалих учасників Революції Гідності на 2020-2024 роки – 2,1 млн грн. Для надання разової грошової допомоги громадянам, відповідно до обласної комплексної програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» на 2021-2025 роки передбачили 9,9 млн грн.

- Якщо говорити в числах, то на наступний рік ми маємо власних доходів більш як на 1 млрд грн, - додає голова ОДА Володимир Труш. - Ці кошти будуть використані на виплату заробітних плат, оплату енергоносіїв, а також на утримання закладів комунальної власності. Я наголошую, це насамперед – школи, лікарні, інтернати тощо. Тому я би назвав цей кошторис соціально спрямованим.

Депутати1
Депутати1

Кореспондент «Терену» проаналізував основні показники бюджету-2022. Отже, обсяг видатків на галузь охорони здоров’я із загального фонду обласного бюджету становитиме 202,7 млн грн: за рахунок коштів субвенції на здійснення підтримки окремих закладів і заходів у системі охорони здоров’я – 59,8 млн грн, додаткової дотації на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за енергоносії та комунальні послуги, що споживаються установами – 43 млн грн і власних доходів обласної казни – 99,9 млн грн.

На фінансування установ, підпорядкованих департаменту культури та туризму, із загального фонду бюджету передбачили 135,3 млн грн. Видатки на фізичну культуру і спорт становитимуть 47,4 млн грн. Також передбачили кошти на: - обласну комплексну програму енергоефективності та енергозбереження на 2021-2024 роки; - обласну програму «Питна вода Тернопілля» на 2021-2025 роки; - програму зі створення безбар’єрного простору в Тернопільській області на 2021-2025 роки; - обласну програму вшанування українців, постраждалих у XX столітті внаслідок окупаційних режимів, Героїв Небесної Сотні, учасників Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил у XXI столітті на 2020-2022 роки; - програму розвитку видавничої справи та інформаційного простору у Тернопільській області на 2021-2024 роки; - комплексну програму розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області на 2021-2025 роки; - обласну програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2023 роки та інші.

Депутати2
Депутати2

Звісно ж, депутати погодилися не з усім. Кожен із них хотів би отримати енну суму на першочергові потреби регіону, де живуть виборці. Втім, грошей ніколи на все не вистачає. Ці пропозиції пообіцяли врахувати під час внесення змін до кошторису у лютому. Тож обранці жителів Тернопілля дали за бюджет-2022 аж 55 голосів «за». І це, фактично, - одноголосне рішення. Не проголосував лише 1 депутат. Згодом виявилося, що він на той час вже покинув сесійну залу, але забув свою карточку у системі «Віче». Свого задоволення таким результатом голосування Степан Скибиляк не приховував.

Голосування
Голосування

- Я дуже дякую, що ви сьогодні виставили обласній держадміністрації та її структурним підрозділам дві п’ятірки, - зауважує він. – Не одну, а дві! За той документ, за яким ми будемо жити цілий наступний рік. Здоров’я вам, добра, приємного Миколая і гарного Різдва. Дякую!

До слова, бюджет Тернопільської районної ради ухвалили ще 14 грудня. Натомість кошторис-2022 для Тернополя планують прийняти 17 грудня.

Фото з трансляції на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео