Орест Сарматський

У Тернопільській області розповіли, як новації дозволяють заробити більше грошей

original-photo (Copy)

Понад 30 учасників з 27 громад Тернопільщини взяли участь у вебінарі «Управління власними фінансовими ресурсами органів місцевого самоврядування: новації законодавства, пошук резервів, застосування регуляторних процедур», який організували радники Тернопільського регіонального офісу «U-LEAD з Європою».

Програма заходу включала низку питань, серед яких основні фінансові показники доходів бюджету ОТГ в І кварталі 2020 р, зміни в законодавстві, що мають вплив на бюджет ОТГ, та особливості регуляторних процедур при прийнятті рішень про місцеві податки та збори.

За словам Сергія Триюди, радника з питань муніципальних фінансів та управління, структура доходів загального фонду бюджетів громад області залишилася практично незмінною.

- З початку року найбільший приріс доходів загального фонду до аналогічного періоду минулого року є у Почаївської (+51%), Колиндянської (+47%), Васильковецької (+39%), Трибухівської (+38%) та Великогаївської громад (+38%)», – розповів радник з питань муніципальних фінансів та управління Сергій Триюда.

За його словами, власні доходи загального фонду 49 ОТГ Тернопільщини, що перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом, виросли у І кварталі цього року майже на 15% до відповідного періоду минулого року.

Якщо говорити про перший місяць карантину - березень, тут відмічаємо сповільнення росту відносно квартального показника – всього 10,2%.

Родзинкою онлайн-семінару став розіграш довідника для найбільш активного учасника.

Учасники заходу разом з тренером розглянули практичну ситуацію, яка дозволила наочно побачити, як впливає розмір ставки місцевих податків на динаміку надходжень до бюджету. Юридичні аспекти та процедуру затвердження регуляторних актів учасникам пояснив Михайло Лисиканич, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео