Орест Сарматський

Українські яблука у найближчі тижні подешевшають (Агро-новини)

вер16

Дефіциту яблук в Україні у 2017 р. не очікується, адже пропозиція знову перевищить попит.

Таку думку висловили експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За словами експерта аграрних ринків асоціації Олександра Донченка, значний рівень коливання цін на ринку яблук зумовлений, у першу чергу, побоюваннями виробників за обсяги врожаїв через несприятливі погодні умови з весни 2017 р., саме тому зростання ціни спостерігається вже з квітня місяця. Однак уже в другій і третій чверті осені очікується стрімке зниження ціни через сезонне перенасичення пропозицією, вважає він.

«У найближчі тижні слід очікувати стрімкого зниження цін на яблука в Україні через надходження на ринок продукції нового врожаю. За даними державної служби статистики, урожай плодів та ягід в Україні зріс, що не підтримало весняних побоювань операторів ринку. Це ще один чинник, який впливатиме на зниження ціни на цю продукцію в четвертому кварталі 2017 року», — сказав експерт.

0403
0403

У той же час, як зазначають спеціалісти, загалом тенденція експорту яблук з України доволі нечітка.

«Наприклад, у 2013 р. експорт яблук становив 10,9 тис. т, у 2014-му — 19,7 тис. т, проте вже у 2015-му ми бачимо спад обсягів експорту до 5 тис. т, а у 2016 р. відбулося зростання експорту майже втричі, до 14 тис. т.  Ситуація цього року теж доволі невизначена, адже за підсумками першої половини 2017 р. експорт яблук з України склав 6,1 тис. т, що вже на 16% менше, ніж за аналогічний період минулого року», — розказала експерт аграрних ринків УКАБ Дар'я Гриценко.

За її словами, ймовірно, що така тенденція збережеться до кінця року. Адже більш ніж 80% експортованих яблук направляється до країн СНД, обсяг експорту до яких уже на 2% менший, ніж за 2016 рік.

Аграріям розкажуть про технологічні стартапи та інновації

Третя нетворкінг-конференція, яка присвячена технологічним інноваціям в агросекторі AgroTalks Day відбудеться у Києві 10 жовтня 2017 р.

Як говориться у повідомленні організаторів, місія івентів AgroTalks DAY — формування стартап екосистеми і професійного ком'юніті.

На осінній сесії AgroTalks DAY буде 3 тематичні блоки. Блок 1. Стартапи та інновації. Нові розробки та інноваційні рішення для агробізнесу. До цього блоку увійдуть 2 стартапи: технологія виробництва води з повітря для фермерів; електрофізичні та кріогенні технології в глибокій переробці с/г продукції.

0401
0401

Блок 2. FarmManagement. Технології управління і прогнозування для агрономії буде присвячений максимізації прибутку з кожного гектару землі, технології збереження врожайності ґрунтів (агрохімічний аналіз та аудит) та практичним кейсам використання систем телеметрії в контролі технологічних процесів в агровиробництві.

У третьому блоці йтиметься про дрони, зокрема, про останні новини застосування безпілотників в сільському господарстві. Подія AgroTalks DAY #3 відбудеться 10 жовтня 2017 року в Києві в інноваційному парку — UNIT.City.

Укрспирт припинив працювати з трейдерами, яких підозрюють у корупції

«ДП «Укрспирт» припинило договірні відносини з трейдерами, що були задіяні у корупційних схемах за попереднє керівництво.

Про це заявив т.в.о. директора ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко, говориться у повідомленні компанії.

«Ми активно співпрацюємо зі слідством, крім того проводимо процедури внутрішнього аудиту, з метою виявлення та припинення таких схем. За результатами аудиту буде проінформовано громадськість та правоохоронні органи», — сказав він.

0402
0402

За словами Лученко, держпідприємство з жовтня 2017 р. запроваджує закупівлі через майданчики електронних закупівель Prozorro та Smart Tender».

Вибір читачів за тиждень

Відео