Орест Сарматський

В Україні ціни на огірки після свят впали у рази (Агроновини)

1302 (Copy)

Якщо ще у передсвятковий період на ринку огірків зберігалися тенденції до підвищення цін, то вже сьогодні на гуртових ринках фіксується суттєвий ціновий спад.

Про це повідомляють аналітики AGRI-GATOR, посилаючись на ціновий моніторинг найбільших гуртових ринків України.

Зокрема, на київському ринку «Столичний» сьогодні пропонують огірки по 16-30 грн/кг ($0,60-1,12/кг) в залежності від сорту та якісним характеристикам. Таким чином за тиждень така продукція подешевшала одразу у 2,2 раза. Для порівняння, ще тиждень тому огірки на вказаному ринку пропонувались по 50-60 грн/кг ($1,87-2,24/кг).

У Львові, на гуртовому ринку «Шувар», ціни на огірки впали більш ніж втричі. Так, якщо напередодні свят гуртові партії огірків оператори ринку пропонували по 32-50 грн/кг ($1,19-1,87/кг), то вже сьогодні ця продукція пропонується не дорожче аніж 15 грн/кг ($0,56/кг).

За словами аналітиків AGRI-GATOR, така ситуація була доволі очікуваною через цілу низку причин. По-перше, після покращення погодних умов на ринку суттєво зросла пропозиція огірків з плівкових теплиць. Причому в першу чергу саме у південних регіонах країни. По-друге, помітно знизився й попит на вказану продукцію, через що на складах комбінатів сформувались товарні запаси, які вони намагалися реалізувати в першу чергу, навіть нерідко поступаючись ціною.

Владі пропонують повернути оподаткування кожного гектара сільськогосподарської землі

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Аби детінізувати сферу земельних відносин, парламенту, президенту та уряду слід прийняти закон оподаткування кожного гектару землі. Таку думку висловив доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин у коментарі для матеріалу на AgroPolit.com «Порядок денний для Президента Зеленського від аграріїв».

Нагадаємо, що ДФСУ оприлюднила перелік земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню. Нещодавнє дослідження показало, що наразі громади отримують менш як $15 земельних податків із $270 доходів з 1 га с/г землі.

Цілком хороша ідея — повернути оподаткування на 1 га, це дозволить, принаймні, детінізувати частину використання с/г земель. Будь-який підприємець вважає, що він платить забагато податків, але проблема нашої держави полягає в тому, що є підприємці, які податок сплачують, а є ті, які мають тіньову оренду й не платять за землю державі взагалі нічого. Тому на сьогодні пріоритетне завдання — не збільшити чи зменшити податки, а зробити так, щоб їх платили всі, вони повинні бути однаковими й справедливими. Сказати, що сьогодні агробізнес — дуже збиткова форма підприємництва, яка потребує великої підтримки держави, не можна, в порівнянні з іншими галузями агросектор непогано почувається, вважає експерт.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео