Віра Олександрович

«Випускник-2020»: парад Тернополем, всі урочистості – на стадіоні (фото)

Похиляк2

Дійство «Випускник-2020» у Тернополі пройде фактично у тому ж форматі, як це було у минулі роки, але із дотриманням карантинних норм. До того ж, деяким тернополянам порадили взагалі уникати участі у такому загальноміському святі.

Це вирішили на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації вчора, 24 липня. Власне, питання про урочистості для випускників було серед головних, яке вирішили того дня учасники зібрання.

Штаб1
Штаб1

- Попередньо ми обговорили дату проведення свята – 31 липня, але цього тижня нам треба визначитися із форматом проведення урочистостей, - каже міський голова Сергій Надал. – Є пропозиція зробити дійство «Випускник-2020» у тому ж форматі, як це було у минулі роки, але із дотриманням карантинних норм. Урочисте вручення нагород за особливі успіхи, а також медалей за освіту плануємо на міському стадіоні. Звісно ж, санітарні вимоги також мають бути дотримані.

Нагадаємо, про плани на проведення пішої ходи і урочистостей у місті йшлося на одному із попередній засідань Штабу. Окрім того, цій темі присвятили багато уваги на засіданні регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Через це експерти і ухвалили окреме рішення 22 липня. У Тернополі вирішили його врахувати, але… вчинити по-своєму. Просила про це особисто начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк, яка була на відеозв’язку із Ситуаційним центром.

Звязок
Звязок

- Ми вже навчилися жити і працювати в умовах карантину, - нагадує вона. – Садочки працюють із 1 червня. І ситуація – стабільна. До того ж, без ексцесів минули всі ЗНО. Всі освітяни спрацювали добре. Зауважу, Парад випускників це – свято не лише для освітян, це – загальноміське свято. Буде зустріч із керівниками навчальних закладів. Вони отримають усі необхідні рекомендації.

Як пояснила Ольга Похиляк, надійшло багато звернень від батьків про надання дозволу на проведення ходи. Причому всі погодилися і з розумінням поставилися до санітарних вимог та пообіцяли дотримуватися їх під час ходи.

Найбільше пересторог до організації свята мали медики. Втім, їх переконала піти на поступки суха статистика: у віковій структурі хворих на COVID-19 відсоток інфікованих дітей до 17 р. становить лише 8,8%, у віці від 18 р. до 29 р. - 12,2%. Окрім того, лікар-епідеміолог Володимир Паничев зауважив, що хворобу у такому віці зазвичай переносять безсимптомно або легко, тому серйозної загрози начебто і нема. Тому і просимо дати дозвіл на проведення дійства.

Паничев2
Паничев2

- Однак літнім людям, людям зі складною патологією я би порадив утриматися від споглядання дійства і посидіти вдома, - нагадує він. – Уникати таких святкувань радив би і людям із груп ризику.

Перелік вимог висунув начальник Тернопільського відділу поліції ГУ НП в області Сергій Осадця. Отже, під час проведення урочистостей з нагоди свята «Випускник-2020» усіх учасників свята і гостей попросили дотримуватися таких вимог: - обов’язковий масковий режим; - дистанція 1,5 м між учасниками ходи; - забезпечення дистанції між школами - не менш як 5 м; - учасники ходи при собі повинні мати антисептичні засоби тощо.

Осадця
Осадця

Окрім того, кожен заклад повинен до 28 липня визначити відповідальну особу за дотриманням карантинних вимог. По-перше, тому що із початку наступного тижня має запрацювати організаційний комітет дійства. По-друге, саме тій особі повідомлять про місце розташування випускників на стадіоні, а також – про вхід і вихід, передбачений для випускників конкретного закладу.

- Нам треба максимально уникнути скупчення людей, - наголошує начальник міського Відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції і мобілізаційної роботи Петро Гукалюк. – Кожен знатиме, де його місце і не буде натовпу.

До речі, із ним погодилися місцеві правоохоронці, адже їхнім підлеглим належить оберігати громадський порядок під час усіх урочистостей.

Фото із трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео