Як створюються дряпанки? Розмова з тернопільським майстром Ростиславом Крамарем (фото)

IMG_0213

Дряпанка — один з чотирьох основних видів розписаних великодніх яєць. Про особливості її створення поспілкувалася з тернопільським майстром Ростиславом Крамарем.

У рукотворах мій співрозмовник поєднує традиційну техніку з авторською, використовує автентичні та сучасні символи.

— З чого почалося захоплення дряпанками? 

— Першу створив ще студентом. Одним із завдань було зробити   писанку – я зробив дряпанку. Але серйозно зайнявся ними сім років тому. Відтоді дряпанкам присвячую майже весь вільний час.

DSCF2431
DSCF2431

— Чим подобається ця техніка?

— Широким діапазоном для самовираження. Приміром, перші мої дряпанки схожі на картини — експериментував із інтенсивністю кольору, яка досягається різною глибиною продряпування, і таким чином створював різні зображення. Тепер мої дряпанки більш орнаментальні. Тут теж широке поле для творчості: поєдную давні традиційні символи із авторськими. Творю свої візерунки й малюнки. Наприклад, нині на багатьох моїх дряпанках постають птахи — створюючи їх, поєдную традиційні елементи зображення та своє бачення цього символу. Для мене важливо використовувати давні символи, продовжуючи традицію, і водночас осучаснити їх, надати нового звучання.

А ще дряпанки подобаються монохромним тлом. На ньому візерунки мають ефектніший вигляд, ніж на кольоровому, барва не відволікає увагу від ліній.

DSC_6546
DSC_6546

— Опишіть основні етапи створення дряпанок

— Варто сказати, що створюю дряпанки як декоративні, так і ті, котрі використовують для освячення. Перші роблю на видутих яйцях, другі — на цілих.

Підготовлене яйце фарбую – для цього використовую залежно від задуму або цибулеве лушпиння, або кошеніль, або анілінові барвники. Відтак спеціальним ножем видряпую візерунки, після, якщо потрібно, прорізую елементи.

Декоративні дряпанки оформлюю так, щоби вони стали прикрасою інтер’єру, приміром, створив серію, де вони розміщені в рамках. Також подобається створювати композиції, де поміщаю яйце в яйце — кожне з них оздоблене по-своєму, але так, щоби гармоніювали між собою. Інша частина сувенірних дряпанок — маленькі частини шкаралупи із візерунками. Їх  використовують для створення прикрас. Мені до вподоби створювати мініатюри, котрі часто не перевищують кількох сантиметрів у діаметрі.

DSC_0053
DSC_0053

IMG_1277
IMG_1277

— Розкажіть, на яких яйцях створюєте дряпанки

— Використовую перепелині, курячі, качині, страусині. З кожним працюється по-іншому. Приміром, перепелині дуже тендітні, робота з ними вимагає спеціальних навиків і делікатності. Цікаво вкривати їх малюнками — такі вимагають особливо продуманої композиції, лаконічності. Працювати з ними швидше — дряпанку на перепелиному яйці створюю за кілька годин. А ось гусяче чи страусине прикрашати набагато довше, наприклад, щоби оздобити страусине, потрібно кілька тижнів, а то й місяць, хоча їхня перевага, звісно, в міцності шкаралупи.

Пробував працювати із висушеним декоративним гарбузом — тонував і вирізав візерунки. Поки не довів до кінця цей експеримент, але сам процес сподобався. У планах довершити задум підсвіткою. Гадаю, має бути ефектно.

 

DSC_0365
DSC_0365

Анна Золотнюк

Фото надані Ростиславом Крамарем

Вибір читачів за тиждень

Відео