Оксана Бучко

Як тернополянам правильно встановити опіку та піклування над дитиною

780-x-216-баннер-ЯМП-на-сайт-МЮ

Кожна дитина має право виховуватися та зростати в сім’ї, на любов та піклування, безпечні умови проживання. Якщо у житті дитини виникнули обставини, коли про неї піклуються не батьки, а близькі родичі (бабуся, дідусь, тітка), то слід захистити права за допомогою встановлення опіки та піклування. Як правильно оформити це – пояснюють у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Згідно із Сімейним кодексому України, опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Якщо дитина не досягла чотирнадцяти років, над нею встановлюється опіка, а піклування над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Рішення про встановлення опіки, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Хто може стати опікуном або піклувальником?

Статтею 63 Цивільного кодексу України визначено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю за її письмовою заявою. Переважно ними стають особи, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з дитиною. При цьому враховуються особисті стосунки між ними та можливістю особи виконувати свої обов’язки щодо виховання та розвитку підопічного.

Перебуваючи під опікою або піклуванням дитина має права:

- проживати в сім’ї опікуна або піклувальника та на піклування з його боку;

- на належні умови для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності;

- на збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки або піклування. У разі відсутності житла така дитина має право на його отримання відповідно до закону;

- на захист від зловживань з боку опікуна або піклувальника.

Права та обов’язки опікуна:

- обов’язок виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечити одержання дитиною повної загальної середньої освіти;

- право самостійно визначати способи виховання дитини, враховуючи думку дитини та рекомендацій органу опіки та піклування;

- право вимагати повернення дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе незаконно;

- не перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної праdової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Про те, як вирішувати інші проблеми правового характеру, «Терен» писав ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео