Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як жити в онлайн-безпеці? (інфографіка, відео)

302

Міжнародний день захисту персональних даних відзначали наприкінці січня у США, Канаді та 47 країнах-учасницях Ради Європи. Тернополяни можуть скористатись 15 способами захисту інформації онлайн, які пропонують експерти з кібербезпеки. Серед них – надійний пароль, обмеження інформації про себе в онлайн та відмова від здійснення важливих операцій у місцях публічного Wi-Fi.

Для кращого захисту своїх даних можна також на комп’ютері налаштовувати не паролі, а ключові фрази. Тобто розблокування за допомогою відповіді на питання - «Яка моя улюблена пісня?». Такий тип захисту складніше обійти, радять на ms.detector.media.

А ще рекомендують поверх старих видалених даних записувати нову інформацію. Бо якщо після видалення файлу жодного запису на диск не відбувалося - файл залишився на місці і його можливо відновити.

Окремим табу є надмірно щире інформування про себе у соцмережах. Щоб проілюструвати використання особистих даних з соцмереж шахраями, британська компанія Cifas пропонувала перехожим безкоштовну каву в обмін на «лайк» на сторінці кав’ярні в Фейсбуці. Поки відвідувач заходив у заклад і робив замовлення, його ім’я зіставляли з аккаунтом в соцмережі й збирали всі зазначені на сторінці дані. Їх по гарнітурі передавали баристі, а вона писала отриману інформацію на кавовому стаканчику. Замість звичайного в таких випадках імені на стаканчиках з’являлися дані про освіту, роботу, контактна інформація та навіть релігійні погляди відвідувачів кав’ярні.

Фото ms.detector.media, відео Cifas

Вибір читачів за тиждень

Відео