Віра Олександрович

З усіма медичними закладами Тернопільщини «розберуться» до 15 жовтня (фото)

Не без проблем і навіть з кількома курйозами минуло перше засідання 10-ї сесії Тернопільської обласної ради. Наприклад, депутатам нарешті вдалося ухвалити новий документ замість того, що діяв ще із 1977 р.

Зрештою, у багатьох питаннях 9 серпня обласні депутати спрацювали на диво ефективно. Так, зокрема, за рішенням політиків, до 1 жовтня всі заклади охорони здоров’я повинні надати свої пропозиції щодо реорганізації.

БПП
БПП

Нагадаємо, подальші кроки медичної реформи на Тернопіллі не відкладатимуть. Тим паче, на галузь, яку ще не до кінця змінили, хронічно бракує грошей. Особливо – у Тернополі і районних центрах. Тож у прийнятому документі прямо йдеться (цитуємо): «Зобов’язати керівників закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільщини надати до 1 жовтня 2018 р. на розгляд обласної ради такі пропозиції щодо реорганізації відповідних закладів охорони здоров’я у комунальні некомерційні підприємства: проект статуту некомерційного комунального підприємства-правонаступника реорганізовуваного закладу охорони здоров’я; місцезнаходження, наявний код ЄДРПОУ закладу; склад комісії із проведення реорганізації закладу».

Контролювати все будуть в управлінні охорони здоров’я обласної держадміністрації, причому чиновники повинні забезпечити внесення до 15 жовтня на розгляд обласних депутатів узагальнених пропозицій щодо кожного закладу охорони здоров’я краю.

Яремко
Яремко

Окрім того майже одностайно депутати прийняли зміни до «Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 рр». Це, звісно ж, сподобалося начальнику управління Держлісагентства України в області Олегу Яремку.

У пояснювальній записці до цього документу йдеться (цитуємо): «Головна проблема… полягає у виділенні додаткових коштів із обласного бюджету для фінансування робіт з освоєння земель для лісогосподарських потреб... Інші заходи - фінансуватимуться завдяки коштам, передбачених Програмою. Це дозволить збільшити лісистість області й усунути дисбаланси у лісовому господарстві між нормами залісненості території краю та її реальним станом».

Укроп
Укроп

Також сесія затвердила Схему планування території Тернопільщини. Власне, необхідність розроблення такого документу виникла у зв’язку із закінченням терміну дії попередньої Схеми планування Тернопільської області, розробленої Українським державним інститутом проектування міст «ГИПРОГРАД» ще у 1977 р.

У новому документі йдеться (цитуємо): «Метою розроблення схеми планування території є створення та підтримка сприятливого життєвого середовища, забезпечення сталого соціально-економічного розвитку, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності, створення робочих місць, покращення інфраструктури населених пунктів, визначення територій для містобудівних потреб, надання населенню органами місцевого самоврядування високоякісних і доступних адміністративних, соціальних та інших послуг, узгодження інтересів держави та територіальної громади».

Нарко
Нарко

Після цього депутати радо проголосували за обласну «Програму створення і ведення містобудівного кадастру на 2018-2020 рр.». Знайшла у них відгук і пропозиція про виділення 300 тис. грн на реставрацію старовинної дерев’яної церкви святого Димитрія, що у с. Киданці Збаразького району.

До речі, таку суму спрямували уже вдруге. Торік на реконструкцію пам’ятки виділили стільки ж коштів, але з певних причин їх не встигли освоїти.

Церква
Церква

- Особливе прохання до голови сільської ради Надії Гіжовської - зробити усе можливе, щоб врятувати церкву, - каже депутат Богдан Яциковський, який лобіював це питання. – Це - намолене місце не одним поколінням моїх земляків, киданчан. До його збереження треба поставитися відповідально.

На сесії тоді ухвалили близько 80 питань. Про найцікавіші рішення читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео