Закупівельні ціни на молоко впали на 13% (Агро-новини )
Закупівельні ціни на молоко продовжують падати. Середня ціна на молоко екстра-ґатунку у травні склала 8,89 грн/кг, що на 2,5% нижче попереднього місяця, та на 12,8% нижче від ціни травня минулого року. При цьому на кінець місяця найбільш поширеною пропозицією на молоко екстра-класу було 8,50 грн/кг при обсязі від 10 т. Про це повідомляє прес-служба АВМ.
За вищий ґатунок переробники платили в середньому 8,51 грн/кг, що на 5,5% нижче ціни квітня, а за перший – 8,19 грн (–2,5%).
Світові тенденції позитивніші. Індекс цін на молоко та молочні продукти IFCN у квітні цього року склав €36,1/100 кг, що на 2,8% вище, аніж ціна березня, та на 4% вище відповідного періоду 2017 р. Крім того, це найвищий показник ціни у квітні, починаючи з 2015 р.
Ріст цін на молоко у світі спричинений зростанням імпорту молочних продуктів з боку найбільших імпортерів та країн залежних від нафти (на фоні зростання її вартості) та зниження темпу виробництва молока.
Україну може чекати різке підвищення цін на молоко.
Ген у салаті збільшить витривалість рослин до посухи
Команда дослідників з Каліфорнійського університету модифікувала салат латук і зробили його витривалим в умовах посухи та підвищених температур. Вчені сподіваються схожим чином селекціонувати й інші рослини. Про це повідомляє Zerno-ua.
– Це відкриття дозволить селекціонувати сорт салату з покращеним ростом рослини і проростанням насіння при високих температурах. Оскільки механізм у насінні салату латук, який перешкоджає проростанню у спекотну погоду, мабуть, доволі поширений у багатьох видів рослин, ми підозрюємо, що інші культури також можуть бути модифіковані у бік покращення характеристик росту. Це дуже важливо, оскільки очікується, що глобальна температура буде збільшуватись, – заявив директор Центру біотехнології насіння при Каліфорнійському університеті в Дейвисі Кент Бредфорд.
Механізм гальмування росту салату при високій температурі та посусі добре працює в умовах дикої природи, але це перешкоджає виробництву комерційного салату. Під час дослідження вчені знайшли ділянку хромосоми у дикого предка салату латук. Коли ця ділянка була прищеплена культивованому сорту рослини, вона також стала витривалою до високих температур.
Фото з відкритих джерел