Євгенія Цебрій

Засуджений довічно за вбивство Діани Муринки з Тернопільщини подав касацію: що вирішив Верховний суд (фото)

osn

Пожиттєве покарання відбуватиме Володимир Зозуля з Тернопільщини, засуджений за вбивство 18-річної Діани Муринки. Касаційну скаргу засудженого на вирок Теребовлянського районного суду та ухвалу Тернопільського апеляційного суду днями розглянула колегія суддів Верховного Суду.

Відтак скаргу залишили без задоволення, а рішення місцевого та апеляційного судів - без змін. Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Вироком суду першої інстанції у квітні цього року 35-річний Володимир Зозуля був засуджений до довічного позбавлення волі. Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілих та зобов'язав обвинуваченого сплатити їм загалом 1 млн. 200 тис. грн моральної шкоди та 30 тис. грн судових витрат за надання правової допомоги.

з верховного суду
з верховного суду

Нагадаємо, трагедія сталася у ніч із 13-го на 14 вересня 2019 року у селі Воля Теребовлянського району. Діана Муринка разом з друзями поверталася додому зі святкування у Микулинцях. Як встановлено судом першої інстанції, обвинувачений на ґрунті ревнощів, діючи цілеспрямовано та рішуче, взяв удома кухонний ніж і пішов вулицею села назустріч Діані. Обвинувачений наніс удар кулаком в обличчя потерпілій, а коли вона впала, Володимир, подолавши її опір, в присутності її близьких наніс 20 ударів ножем у різні частини тіла. При цьому він усвідомлював, що завдає потерпілій особливих фізичних  страждань і нестерпного болю. Від завданих поранень Діана померла дорогою по лікарні. Крім того, травму плеча ножем отримав і знайомий дівчини Назар, який спробував зупинити нападника.

діана-960x958-1
діана-960x958-1

Ухвалою від 16 червня цього року Тернопільський апеляційний суд залишив вирок без змін. Зазначимо, що в суді першої інстанції, як йдеться у вироку Теребовлянського районного суду, обвинувачений свою вину заперечив та не розкаявся. Проте в апеляційному суді Зозуля неодноразово просив вибачення у рідних Діани Муринки, визнавав вину та каявся, а також наполягав, що у нього не було умислу вбивати дівчину. Мовляв, це скоїв, оскільки був у сильному емоційному стані через ревнощі.

- Я дуже шкодую і щиро каюся. Я б все віддав на світі, щоб цього не сталося. Якщо зможете колись, то простіть. Прошу суд зрозуміти, це сталося спонтанно, не з розумом, у стані нервового зриву, душевного хвилювання та стані афекту. Вибачте всі мене, – говорив у апеляційному суді Зозуля. – Я дійсно не хотів цього. Я ніколи не міг би подумати, що зі мною таке станеться. Тим більше з людиною, за яку сам міг би віддати своє життя.

Не погодившись із рішеннями суду першої та апеляційної інстанцій, захисник засудженого подав касаційну скаргу і просив перекваліфікувати дії обвинуваченого з умисного вбивства з особливою жорстокістю на умисне вбивство та призначити покарання в межах санкції даної частини статті Кримінального кодексу. Адвокат вважає призначене покарання надто суворим і таким, що не узгоджується з судовою практикою.

з верховного
з верховного

Прокурор, потерпілі та їх представники були категорично проти задоволення касаційної скарги і просили залишити без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій. Сам засуджений участі в засіданні не брав, оскільки напередодні подав клопотання розглядати касаційну скаргу без нього, його позиція узгоджена з адвокатом.

IMG_20210616_114601-1024x768
IMG_20210616_114601-1024x768

з апеляційного
з апеляційного

Нагадаємо, у Тернопільському апеляційному суді наново розглядають справу Андрія Горбатюка - довічно засудженого за вбивство тернопільської тату-майстрині Тетяни Підвашецької. Постановою від 22 вересня Верховний суд скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду та призначив новий розгляд в суді апеляційної інстанції.

Фото авторки та пресслужби Тернопільського апеляційного суду

Вибір читачів за тиждень

Відео