Збаразький замок – місце, де варили пиво (відео)

IMG_6114

Збаразький замок – це не лише славетна та кривава історія України, це не лише розкіш замку та жорстокі битви. Тут творилася й пивна історія України. Вперше Збараж згадується в літописах під 1211 роком, але задовго до цього місто на річці Гнізна було одним з найбільш укріплених удільних центрів Галицько-Волинського князівства. Тут варили напій, який спершу називали солод, а згодом пиво.

Руський «солод» – батько пива

Історики вважають офіційною точкою відліку пивної історії України XI-XII століття, оскільки в літописах того часу і була виявлена перша згадка про смачний хмільний напій, який тоді називався солодом. Він був більш густим, відрізнявся великою кількістю осаду та малим вмістом алкоголю, але це було найперше пиво.

Один з центрів варіння солоду-пива був у Збаражі. Подейкують, що пиво зі Збаража доставляли до двору короля Данила Галицького. Однак орди Батия знищили городище і замок в 1219 році. Багато місцевих забрали у полон, багато втекли на північ. Існує легенда, що саме полонені русичі навчили монголів пити пиво. До західного походу на Київську Русь монголи знали лише кумис та екзотичне і дороге вино.

Попри татаро-монгольську навалу, місцевість дуже швидко відродилася. Князь Корибут Ольгердович з династії Гедеміновичів в кінці XIV століття збудував у Збаражі замок, який цього разу був уже кам’яний. У 1435 році князю Федору Несвіцькому було даровано право спадкового володіння Збаражем, тому його нащадки змінили своє прізвище на Збаразьких. При князях Збаразьких кам’яний замок розбудували. Незабаром почали будувати новий замок на новому місці, на схід від колишньої фортеці. Туди князь Януш Збаразький вирішив перенести свою резиденцію, навколо якої незабаром і виникло те місто, що нині називається Збаражем. Тоді ж на збаразьких теренах відновилося активне пивоваріння, що було поширеною практикою при замках тих часів.

[embed]https://www.facebook.com/ternopilske/videos/398987070946356/[/embed]

Між війною і миром

З польських джерел можна почерпнули відомості про існування пива на цих теренах вже наприкінці XV століття. Зазначено, що під час воєнного походу Яна Ольбрахта проти правителя Молдови Стефана Великого союзник короля Речі Посполитої, німець Тієран звідки надіслав йому на пробу місцевого пива.

Збараж свого часу був пивним центром Руського королівства

До зведення замку на узвишші лівого берега річки Гнєзни приступили значно пізніше – тільки в 1620-х роках. Початковий проект італійського архітектора Скамоцці «palazzo in fortezza» (палац у фортеці) довелося істотно змінювати, бо італієць замість фортеці створив справді палац. Натомість власникам потрібна була оборонна споруда. На думку деяких дослідників до створення альтернативного проекту Збаразького замку доклали руку відомі фортифікатори тієї епохи Генріх ван Пеен і Андреа дель Аква. Втім, власники замку, брати Збаразькі, навчалися фортифікаційного мистецтва в Італії та Голландії, тому могли самотужки керувати будівництвом.

Влітку 1649 року Збаразький замок опинився в епіцентрі протистояння між козацьким військом Богдана Хмельницького і польським гарнізоном Яреми Вишневецького. Облога Збаразького замку тривала 42 дні і практично в кожен з них відбувалися бої під стінами замку, штурми і нічні вилазки. В один із днів козаки штурмували фортецю понад 15 разів. Чергове випробування випало на долю Збаразького замку в 1675 році, коли і місто, і сам замок були захоплені і спалені яничарами війська паші Ібрагіма Шейтана. У 1734 році напівзруйнований замок без бою захопили гайдамаки отамана Верлана, організатора одного з перших великих повстань гайдамаків, що охопило наприкінці XVIII століття Правобережну Україну.

Відродження пивоваріння

У першій половині 19 століття, з ініціативи героя польського повстання за Незалежність та любителя технічних новацій генерала Юзефа Бема у замку збудували цукровий завод, відновили роботу броварні.У 1939 році вже у самому Збаражі побудували великий пивзавод. У пізніші часи варили традиційні сорти «Жигулівське», «Російське», «Українське», «Слов’янське», а також оригінальне «Збаразьке» пиво.

Загалом же Тернопільщині пиво варили при кожному господарі й при кожному замку. Сьогодні ж подорожуючи замками Тернопілля разом з «Тернопільським» варто знайти вільну хвилину і відчути неповторний смак традиційного європейського пива, з доброю історією на закуску.

Подорожуй з «Тернопільським» – Відкривай Тернопільське!

Джерело: tenews.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео