Оксана Бучко

Жінкам тут не місце? (фото)

22222

Лише 19 депутаток пройшли до складу рад ОТГ Тернопільщини під час місцевих виборів 29 жовтня. Це 24 % серед усіх представників. Жодної жінки немає серед обраних голів ОТГ. Чому виборці не голосують за жінок-кандидаток, обговорювали під час круглого столу в Тернополі 21 грудня.

- Ми проводили гендерний моніторинг у 4 ОТГ Тернопільщини, де відбувались вибори, - зазначила координаторка проекту «Політичне українське лобі жінок» Лариса Римар. – Дослідження показали, що в основному включення жінок до партйних списків забезпечили партійні організації. Серед кандидаток, які перемогли, 42% жінок є членами партій, які їх висували. Ми проводили опитування серед кандидаток. Жінки зазначали, що спонукало їх до такого рішення усвідомлення власної відповідальності.

5555
5555

Ситуацію визначає не лише невисокий відсоток жінок, які перемогли на виборах. Така ж ситуація була із кількістю жінок, які подали свої кандидатури. В ОТГ на Тернопільщині він становив 29%. Із 824 кандидатів жінок було 238. Найменше їх у депутати пройшло у Ланівецькій ОТГ – 2 із 26, найбільше у Хоростківській – 9, також у Зборівській – 8.

1111
1111

Таку ситуацію визначає неготовність чоловіків сприяти активності своїх жінок, а також стереотипність мислення самих жінок, вважає експерт науково-дослідний центр гендерних досліджень Віктор Сіткар.

- Жінки мають великий потенціал, але думають, що спрямовувати на сім’ю його достатньо, - зауважив Віктор Сіткар. - Також наші чоловіки дещо не готові відпускати жінку до активного громадського життя. Жінки також повинні зрозуміти, що вони не мусять належати до певної партійної сили, щоб брати участь суспільно-політичних подіях.

33333
33333

фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео