Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини розповіли, чи потрібен касовий апарат на ринку та у селі

Чи треба встановлювати на телефон програмне РРО тим, хто торгує на ринку? Чи встановили термін для подання декларації про майновий стан і доходи при виїзді за кордон на проживання? Кому треба вести облік товарних запасів?

Важливі акценти для бізнесу і громадян у цих темах розставив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. Найцікавіші запитання та відповіді на них для читачів «Терену» дібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Чи справді для «айтішників» тепер буде спеціальний режим оподаткування?

- Так, спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті передбачає можливість переходу на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами. Ставка податку тоді - у розмірі 9% та оподаткування лише низки операцій, таких, як зокрема: виплати процентів на користь нерезидентів – пов’язаних осіб або нерезидентів, зареєстрованих у державах, що є «низькоподатковими» юрисдикціями; надання фінансової допомоги не платнику податку, що не підлягає поверненню, або пов’язаній фізичній особі-неплатнику податку, або пов’язаній особі-нерезиденту незалежно від наявності умови про повернення, або пов’язаній юридичній особі-неплатнику податку чи непов’язаній особі, що залишається неповернутою протягом 12 календарних місяців (крім окремих випадків); безоплатне надання майна неплатнику податку (крім окремих випадків) тощо.

- Чи для торгівлі на ринку треба встановлювати на телефон програмне РРО?

- Фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку І-ї групи звільнені від обов’язку застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні господарської діяльності. 

Тобто зазначена категорія підприємців, яка здійснює винятково роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 1 січня 2022 р. не застосовує РРО/ПРРО і не веде облік товарних запасів.

- Облік товарних запасів. Кому його треба вести?

- ФОП-платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів і виробів медичного призначення, ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також - платники єдиного податку, зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів.

- Підприємець єдиного податку ІІ-ї групи. Чи дійсно йому для роботи в селі не потрібно реєструвати касовий апарат?

- Так, уряд звільнив від використання РРО підприємців, які працюють у селах і сплачують єдиний податок. Однак є кілька умов, які передбачають застосування касових апаратів. Отже, РРО або ПРРО потрібен, якщо:
* така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, де також торгують підакцизними товарами;
* ця ж фізособа-підприємець також займається дистанційною торгівлею, зокрема -  через інтернет;
* сільськими радами і радами об’єднаних територіальних громад ухвалені рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО.

Також касовий апарат у селі знадобиться при перевищенні граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів або надання послуг. Він становить 167 розмірів мінімальної зарплати на 1 структурний відокремлений підрозділ (пункт продажу товарів). Із 1 січня 2022 р. це – 1 млн 085 тис. 500 грн (6 500*167), а з 1 жовтня – 1 млн 118 тис. 900 грн (6 700*167).

- Для кого затвердили спрощену декларацію з ПДВ?

- Мінфін наказом від 21.10.2021 р. №555 затвердив форму спрощеної декларації з ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надають фізособам у сфері реклами. Звітувати нерезидентам за цією декларацією треба буде з 2022 р.

- Чи встановили термін для подання декларації про майновий стан і доходи при виїзді за кордон на проживання? 

- Платники податків-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, повинні подати декларацію не пізніш як за 60 календарних днів, що передують виїзду.

Довідка. У 2022 р. триває процедура одноразового (спеціального) добровільного декларування, відома як «податкова амністія». Ті, хто планує використовувати право спеціального декларування до 01.09.2022 р., можуть застосувати знижену ставку збору у разі декларування іноземних доходів/активів до 01.03.2022 р. Ставка буде 7% замість стандартної 9%. Також із початку 2022 р. стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 р. 

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео