Орест Сарматський

Знайдено спосіб знищення головного ворога бджіл (Агро-новини)

вер08

Основною причиною синдрому руйнування бджолиних колоній та знищення колоній бджіл є кліщі Вароа. Вчені Державного університету штату Мічиган (MSU) визначили два гени, які можуть їх знищити, та ще чотири, що впливають на процес розмноження кліщів.

Вони є найсерйознішою загрозою для здоров'я бджіл у всьому світі. Кліщі відомі своєю резистентністю до багатьох пестицидів. Повідомляє agro-smart.com.uа

Вароа п’ють кров бджіл, передаючи смертельні віруси. Їх життєвий цикл складається з двох фаз: перша, коли вони смокчуть кров дорослих бджіл, і репродуктивна друга, коли кліщі відкладають яйця на личинки медоносних бджіл, що розвиваються.

Команда вчених використовувала інтерференцію РНК для розпізнання важливих генів, знайдених у Вароа. Під час випробування дослідники ввели кліщам дволанцюжкові РНК (dsRNA). Використовуючи цей підхід, вчені визначили два гени, які викликали високу смертність у кліщів —  Da і Pros26S. До речі, ген Da знищив більше 96% Вароа. Дослідники також ідентифікували чотири гени —  RpL8, RpL11, RpP0 і RpS13, які контролюють їх розмноження.

0803
0803

Попередні дослідження показали, що комбінацію дволанцюжкових РНК можна ввести бджолам, після чого кліщі отримують «генетичний коктейль» через кров бджіл. В результаті це призводить до скорочення популяції Вароа.

У майбутніх дослідженнях вчені планують використовувати подібним чином всього один ген, здатний до досягнення аналогічного ефекту. Це буде більш економічний і безпечний метод збереження колонії бджіл.

Виробляти с/г продукцію стало дорожче на 23%

Виробництво рослинної сільгосппродукції подорожчало на 24,8%, а тваринної - на 18,9%.

Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-липні 2017 р. зросли на 23,2% порівняно з аналогічним періодом 2016 р., повідомляє УНІАН.

0801
0801

При цьому витрати на виробництво продукції рослинного походження за звітний період зросли на 24,8%, тваринного - на 18,9%.

Урожай кісточкових перевищив показники минулого року

На початок вересня сільгоспвиробники зібрали 15,5 тис. т кісточкових та 11 тис. т ягідних культур. Збір урожаю ще триває. Минулого року урожай склав 15 і 12,5 тис. т відповідно.

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

0802
0802

Такі результати сприяли наповненню внутрішнього споживчого ринку країни, що дозволило уникнути дефіциту плодів, ягід та різких коливань реалізаційних цін.

Загалом у сільськогосподарських підприємствах України зібрано врожай плодів кісточкових культур на площі 6,1 тис. га .

Вибір читачів за тиждень

Відео