Віра Олександрович

Перед тернопільськими депутатами – дилема: працювати чи пікетувати?

Міська рада

Уже 16-та сесія Тернопільської міської ради має відбутися у п’ятницю, 28 липня. Початок цього разу призначили на традиційну годину – 9-ту.

Чи вдасться депутатам ефективно попрацювати – невідомо, адже вже відомо про підготовку принаймні одного пікету – під назвою «Не дамо владі перетворити Тернопіль на новий Чорнобиль!». Про свій спротив планують знову заявити тернополяни, які виступають проти побудови і відкриття торф’яних котелень у житлових районах міста.

Нагадаємо, останнє засідання сесії міської ради відбулося ще 26 червня (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). І тоді – після скандалів, що відбувалися у квітні-травні і на початку червня, не все пішло гладко. Врешті депутати розійшлися, не вирішивши більшості земельних питань. Хоча на ці рішення тернополяни подекуди чекають по кілька місяців.

Отже, на сайті міської ради виможете ознайомитися із запропонованими до розгляду питанням. Проте конкретики там поки що немає (читайте ТУТприм.). Серед цікавих пунктів, зокрема: «Про внесення змін до рішення міської ради від 02.06.2017р. № 7/15/4 «Про затвердження угоди на співфінансування проекту «Реконструкція гідротехнічних споруд веслувального каналу та будівництво центру веслування та водних видів спорту з інфраструктурою «Водна арена «Тернопіль» на 2017 рік», а також – «Про внесення змін до рішення Тернопільської міської ради від 19.08.2016 р. №7/11/12 «Про Програму автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у наземному громадському транспорті Тернополя». Затримка із ухваленням цих рішень не дає можливості освоїти кошти і здійснювати зміни.

Окрім того, депутати давно чекають на звіти керівників міських структур: відділів кадрового забезпечення і квартирного обліку та нерухомості, управління обліку та контролю за використанням комунального майна, а також - відділу внутрішнього контролю. Через те, що робота ради була кілька місяців неефективної, ці пункти відкладали кілька разів. І цього разу вони – у самому кінці орієнтованого порядку денного. Чи встигнуть до них дійти? Не факт, як кажуть. Адже о 9.00 під стінами Тернопільської міської ради зберуться усі небайдужі жителі міста, які виступають проти будівництва і експлуатації котелень на торфі.

- Питання викликало хвилю протестів членів громади Тернополя, оскільки робота котелень на альтернативному паливі (торфі) безпосередньо впливатиме на здоров’я його мешканців, адже збільшення шкідливих викидів може призвести до значного збільшення важких хвороб у тернополян, - йдеться у повідомленні активістів. - А поява приватного монополіста на ринку теплопостачання міста загрожує необґрунтованим підвищенням тарифів на опалення для його мешканців та установ. Фахівці вказують на невідповідність реалізації таких проектів Угоді мерів «За сталий енергетичний розвиток на місцевому рівні», підписаної мером Тернополя, оскільки робота таких котелень як мінімум удвічі збільшить викиди СО2, замість задекларованого зменшення на 20%.

Відтак, вони закликали усіх тернополян долучитися до акції протесту: «Якщо ви хочете дихати чистим повітрям, уберегтися від невиправданих додаткових витрат на опалення взимку та хочете справжніх реформ ЖКГ міста, а не їх імітації – приходьте на акцію!».

До слова, ускладнити ситуацію може і тліючий конфлікт із відкликанням трьох депутатів, яких вигнали із партії «Свобода». Непростим залишається і становище трьох депутатів від ВО «Батьківщина». Адже наразі триває збір підписів із метою їх відкликання.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео