Оксана Бучко

Тернополяни пропонують місце для алеї добровольців

27657160_1343805669058711_5967270978743679186_n

Замінити пам’ятник Пушкіну хочуть тернопільські активісти. Замість цієї споруди планують поставити пам’ятний знак добровольцям, поблизу знаку тернопільському добровольцю Віку, який загинув під Широкіним. 

- Ми хочемо знати думку тернополян, - каже автор ідеї Роман Безкостий. – Минулого року звертались із такою пропозицією до місцевої влади, але не дочекались відповіді. Плануємо знову зробити ряд звернень. Такий проект підтримує багато тернопільських активістів, які підписувались під попередніми зверненнями.

У кінцевому результаті біля пам’ятного знаку хочуть облаштувати алею на честь добровольців. Тернополяни по-різному реагують на таку пропозицію. Хтось пише, що пам’ятники – не головна потреба міста. А інші стверджують – увіковічнити пам’ять героїв є одним з першочергових завдань.

- Мені фрази «залиште памятники» чи «мало вам місця, вандали» нагадують часи, коли служачи в армії в Павлограді в мене запитували: «Чим нам Лєнін заважає?», - пише користувач Павло у Facebook. -  На всі аргументи і питання, що він зробив доброго для України, була одна відповідь: «Ну це ж Ленін!» З Пушкіном у наших недогромадян таке ж, хоча знання його «вершин світового письменства» закінчується шкільною програмою і «Oh look a more yeah dub sell only», а його поему про Мазепу, де зневажені українці, ніхто навіть не згадує. Щодо Шевченка, який стоїть у різних країнах, що ж, вони з нами зараз не воюють. Виходить, Пушкіну у парку Тернополя є місце, а увіковічнити свого полеглого героя (він ще при житті у свої 18 наробив подвигів, а не став автоматично героєм після смерті, уявіть) – не мусимо?

Фото з архіву Романа Безкостого

Вибір читачів за тиждень

Відео