Відомий тернопільський ресторатор розповів чи буває хороше дешеве вино?

вино

Україна ніколи не славилася своїми винами, а українці, та й зокрема, тернополяни рідко бувають справжніми поціновувачами вина. Проте, у будь-якому випадку більшість жителів Файного міста переконані, що хороше вино – це завжди дороге вино.

Проте відомий ресторатор та син нардепа від Тернопільщини Петро Заставний цю теорію спростував. Чоловік дав 10 порад, як обрати хороше і не надто дороге вино.

  1. Якщо вибираєш дороге вино – тобі в ресторан або спеціалізований магазин. Якщо недороге – в супермаркет (за рахунок своїх об’ємів магазин може дати вигідну ціну, проте, ти обмежений у виборі) ⠀ 2. Обмежений в бюджеті – вибирай вино Нового Світу, тому орієнтуйся на Аргентину, Чилі, Нову Зеландію, ПАР і США. Причина проста: традиційні Європейські райони виробництва вина (Старий Світ) такі, як Франція і Італія, апріорі, будуть дорожчі, за вина аналогічної якості Нового Світу ⠀ 3. Нехай тебе не лякає металевий гвинтовий корок (screw cap). Вже давно натуральний пробковий корок не запорука якості вина. Вибираючи недороге молоде вино помітиш, що 80% пляшок закриті гвинтовим корком. Таким способом закорковуються і дорогі вина, тому, потрібно звикати. Причина такого тренду дуже проста – доставка коркового дуба в Чилі чи Австралію дуже дорога (адже його возять в основному з Португалії), а альтернативні методи нічим не гірші за якісними показниками. ⠀ 4. Не боїмось брати пляшку і читати етикетку. Основне, на що звертаєм увагу, – обов’язково вказаний рік збору урожаю та виробництва, та сорт винограду, з якого виготовлено дане вино. Для нас важливо чи вино купажоване (складається з декількох видів) чи моносортне (з одного сорту). Яке краще? Думки експертів розходяться. Краще вчитись на моносортних позиціях. Таке вино буде більш зрозумілим і швидше навчить розрізняти сорти на смак. ⠀ 5. Якщо хочеш розвиватись – читай етикетку, запам’ятовуй смаки і запахи. Для таких початківців як я – програма Vivino буде цікавим відкриттям. Фотографуєш вино і вся інформація на телефоні.                                                                                                                                                                                                     6.Охолоджуй всі вина. Червоне до 16 (в холодильник на 15хв), а біле і рожеве 9-12 градусів (45хв в холодильнику). Aле ніколи в морозилку! Це шок для вина. ⠀ 7. Тут суб‘єктивно, але купуй дорожче 150грн (дешевше лише коли впевнений в виробнику) ⠀ 8. Ти приходиш додому, наливаєш в величезну чашку, щоб не ходити по 5 раз і не доливати, і потім дивуєшся, чому аромат не той. В світі існує більше 3000 видів бокалів. Купи бокал для червоного (Бордо) великий, 600мл (це ще й дуже гарно) і більш витянутий для білого десь ~350мл. Для чого? Від бокалу залежить, на які рецептори попадає вино коли ти п‘єш і як передається аромат. Червоного можеш наливати і пів бокала, а от білого лише 1/3 (тут також все логічно, воно ж нагрівається швидко в бокалі). ⠀ 9. Ніколи не кажи в слух «порошкове вино». Це якась радянська мулька, яка передається від покоління до покоління і всі знають, що воно погане. А порошкового вина просто не існує. ⠀ 10. Останнє на логіку: італійці п’ють вина сухі або напівсухі. Напівсолодкі - зазвичай в рази дорожчі.

Фото із соціальних мереж

Вибір читачів за тиждень

Відео