Віра Олександрович

Язик до Києва доведе: у Тернополі хочуть полегшити життя дрібним бізнесменам (фото)

З вимогою до Кабміну і НКРЕКП, тобто Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, хочуть звернутися тернопільські депутати.

Мета у політиків чітка: захистити малий і середній бізнес, якому, мовляв, не по кишені придбання і встановлення додаткового обладнання до комерційних вузлів обліку газу.

Самопоміч2
Самопоміч2

Проект рішення «Про звернення щодо приведення у відповідність до Закону України «Про ринок природного газу» Постанови НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» уже оприлюднили на сайті мерії. Подала його фракція «Самопоміч» у повному складі: Андрій Грицишин, Назар Зелінка, Віктор Генсерук, Сергій Лупак, Олег Нитка, Андрій Шкула та Юрій Штопко.

Самопоміч1
Самопоміч1

Коли саме їхню пропозицію розглянуть, поки що невідомо, але у порядку денному сесії вже очікується багато цікавого (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Наразі цитуємо звернення:

– Ми, депутати Тернопільської міськради, вкрай стурбовані збільшенням фінансового навантаження на представників малого і середнього бізнесу через необхідність придбання і встановлення додаткового обладнання до комерційних вузлів обліку природного газу.

Так, 30 вересня 2015 року постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП, Регулятор) №2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем», власників комерційних вузлів обліку природного газу (крім комерційних вузлів обліку, які використовуються в побуті) зобов’язано протягом двох років і шести місяців забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власні комерційні вузли обліку, річний обсяг обліку природного газу яких менше 10 тис. куб. м.

У даний час усі підприємства забезпечені засобами обліку газу. Регіональні газові компанії роздають приписи і відключають постачання природного газу. Разом із тим, вартість встановлення додаткового обладнання складає від 23 тис. грн до 100 тис. грн, що для вказаної категорії власників комерційних вузлів обліку природного газу є непомірним фінансовим тягарем. Застосування Постанови №2494 від 30.09.2015 р. у частині для малих непобутових споживачів, є руйнівним для малого і середнього підприємництва…

Самопоміч3
Самопоміч3

Зважаючи не вище викладене, Уряду і НКРЕКП пропонують: 1. Привести у відповідність до Закону «Про ринок природного газу» постанову НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем»; 2. Вилучити абзац 6 п. 4 із Постанови НКРЕКП, яким власників комерційних вузлів обліку природного газу (крім комерційних вузлів обліку, які використовуються в побуті), річний обсяг обліку природного газу яких менше 10 тис. куб. м, зобов’язали забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власних комерційних вузлів обліку 3. Внести зміни до Кодексу ГРС у частині, що стосується впорядкування належності комерційних вузлів обліку природного газу, зокрема, віднайти і забезпечити нормативно-правовий механізм передачі операторам ГРС комерційних вузлів обліку природного газу, що знаходяться на балансі споживачів; 4. Забезпечити впровадження операторами ГРС заходів щодо модернізації комерційних вузлів обліку природного газу і оснащення їх інтелектуальними системи обліку газу за рахунок тарифу під контролем Комісії або шляхом впровадження і реалізації окремої урядової програми.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео