Збірну України дискваліфікували через Олену Підгрушну

orig_474961

У змішаній естафеті тернополянка Олена Підгрушна стала єдиною відмінницею на вогневих рубежах. Однак попри це, саме вона стала винною в дискваліфікації команди.

Рішення про зняття української збірної організатори Кубка світу повідомили після завершення гонки.

- Перед підходом на вогневий рубіж я отримала інформацію, що необхідно зайняти 10-й килимок. Але в останній момент судді попросили стріляти з 11-го, - прокоментувала ситуацію капітан жіночої команди.

Під час зміни позиції біатлоністка не закинула гвинтівку на плече, як цього вимагають правила.

- Наскільки я зараз можу проаналізувати цю ситуацію, то, скоріш за все, суддя показав не правильний рубіж словенці, що йшла поруч зі мною. Я на спуску перед стадіоном стояла в спину за нею, і, відповідно, орієнтувалась по ній. І перед тим на трасі хтось мені кричав, що я десята, тому я абсолютно не здивувалася тому, що потрапила на десяту установку.

І потім, коли я вже зняла зброю, тримала її в руках і почала підготовку, в цей момент суддя махає рукою словенці, вказує на десяту установку. Ну і мені показує, мовляв, переходь далі. А оскільки все це відбувалось буквально протягом якоїсь секунди, я не встигла зрозуміти, що відбувається і зорієнтуватись, що потрібно одягти знов зброю і після того перейти на інший килимок. Адже будь-який перехід, згідно з правилами, має відбуватись з одягненою зброєю.

Але шляхом того, що це відбулось настільки швидко, до того ж, було наслідком не моєї помилки з вибором килимка, я в свою чергу припустилася грубої помилки на рубежі. Відповідно, я, тримаючи гвинтівку в руках, містилася назад. І хоча вона дивилася вгору та вбік установок, це є порушенням правил безпеки. Відповідно і час втратила, і підготовку до стрільби дещо зіпсувала, адже вже пішла пульсація по ногах, а це впливає на стрільбу. Але постаралася, відпрацювала на нуль. І ще їду на останньому колі та думаю: нам же повинні відняти цей час, який я витратила на перехід через чужу помилку… Ну а насправді нас дискваліфікували через те, що я порушила правила…

Дуже шкода, хочу вибачитись і перед спортсменами нашої команди, перед тренерами та вболівальниками. Я виходила на старт саме для того, аби команда була більш конкурентоспроможною.

Як результат, замість десятої сходинки на фініші команда отримала дискваліфікацію. Чи матиме порушення наслідки для подальшої участі у змаганнях наразі не відомо.

До слова, Підгрушна сьогодні вийшла на старт із хворим серцем. Проблеми зі здоров'ям у тернополянки почалися ще під час індивідуальної гонки. Попри кваліфікацію, Олена заявила, що пропустить завтрашній мас-старт.

- Сьогодні я пробігла естафету, і відчуваю, що все в порядку – можна відкататись, відійти і продовжувати готуватись до чемпіонату світу. Однак в мас-старті я не побіжу.

Нагадаю, в одиничному міксті Меркушина пішла на коло штрафу, через що втратила першу позицію. Як результат - п'ята сходинка. В індивідуальній гонці Дмитро Підручний став 30-м. Усе - через сильні болі в спині та ногах. Однак того ж дня тернополянина визнали найкращим спортсменом 2019 року. Настя Меркушина та Олена Підгрушна в цій дисципліні посіли 37-у та 40-у сходинки відповідно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео