Уряд готовий зменшити ціну на газ, але не в січні

125724-1_large

Хвиля тарифних протестів по всіх кутках України дала перший результат. Кабмін запровадить державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна – на рівні 6,99 грн за куб. м. Обговорювали і варіанти зниження вартості транспортування газу. Щоправда, з огляду на коментарі посадовців, зниження цін варто чекати аж у лютому. 

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив на засіданні уряду: «Пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону. Пропонована ціна – на рівні 6,99 грн за куб. м.

– На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. Якщо нічого не робити, то вже в наступному місяці ціна на газ для побутових споживачів може зрости до 12 і більше гривень. Тому даю доручення невідкладно підготувати проєкт постанови Кабміну про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантину з метою захисту побутових споживачів від надмірного зростання.

Втім, радіти зарано. За словами в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення запрацює не у січні, а чомусь лише у лютому: «З першого лютого всі споживачі України будуть сплачувати суттєво менше за природний газ».

Також прем'єр згадав питання тарифів про розподіл газу. За його словами, НКРЕКП починає перевірку усіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи.

– Окрім цього, є низка рішень по цінах за розподіл газу – так звана абонплата. Також ми опрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради - проситимемо про прийняття відповідного законопроекту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати, – додав Шмигаль.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео