Віра Олександрович

Штам коронавірусу «Дельта» вже виявили на Тернопільщині – підтвердили 52 випадки

Чайчук

На Тернопільщині вже лабораторно підтвердили 52 випадки зараження штамом коронавірусу «Дельта».

Про це сьогодні, 5 серпня, повідомили на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук».

У дописі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Спеціалісти лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» провели дослідження біоматеріалу, за допомогою тест-системи для визначення наявності 8-ми мутацій коронавірусу SARS-CoV-2. За результатами такої роботи, виявили 52 випадки штаму коронавірусу «Дельта» у 94-х позитивних зразках. Їх передали до референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для визначення наявності мутації вірусу SARS-CoV-2…».

Виявилося, із референс-лабораторії ще вчора, 4 серпня, надійшли позитивні результати тестування зразків біоматеріалу. Штам коронавірусу «Дельта» фахівці підтвердили. До слова, раніше в області циркулював переважно «британський» штам коронавірусу. Натомість «Дельта» - це той, який вперше виявили в Індії навесні 2021 р. Причому точного числа загиблих у результаті зараження не може назвати ніхто.

- Із аналізу цих 52-х взірців виявилося, що більшість інфікованих осіб - приїжджі з-за кордону, зокрема - із Росії, Великобританії та країн Індонезії, - йдеться далі в повідомленні. – Серед хворих були і контактні особи. Тож очікувано, «Дельта» поступово поширюватиметься у межах нашої області.

Принагідно фахівці пояснили, які особливості має штам «Дельта».

- Симптоми при зараженні цим штамом коронавірусу відрізняються, - наголосили фахівці. - Найпоширенішими вважають: лихоманку, головний біль, біль у горлі і нежить. Натомість кашель і втрата нюху або смаку - менш поширені симптоми.

Ба більше, при «Дельті» з’являються серйозніші симптоми: - порушення слуху, - шлунково-кишкові проблеми, - утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин і навіть гангрени.

- Відповідно до дослідження, проведеного науковцями з Китаю, концентрація вірусу в організмі зараженої людини від штаму «Дельта» у тисячу разів вища, - зауважили фахівці. - Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус у зовнішнє середовище, що сприяє поширенню інфекції серед оточення. Тому він є більш заразним і контагіозним, тобто швидше передається від хворого до здорового.

Довідка. Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби в разі зараження штамом «Дельта» набагато вища, якщо ви не вакциновані. Тому медики черговий раз закликали жителів області вакцинуватися від COVID-19.

Фото зі сторінки ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео