Тамара Коблик

29 квітня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

педагог, автор та співавтор науково-методичних розробок, планів, експериментальних проектів Міністерства освіти Левон Вартабедян (1952, м. Кременець);

image
image

педагог, художник-аматор, учасник численних виставок в Україні та за кордоном Олег Вартабедян (1952, м. Кременець);

лікар, ­громадський діяч Григорій Гарматій (1872, село Лучка, нині Тернопільського району — 29 грудня 1930, м. Теребовля). Доктор медицини. Працював лікарем на Гуцульщині, згодом - у м. Теребовлі. Член ряду українських товариств. Під час Першої світової війни - військовий лікар австрійської армії.

вчений в галузі економічних наук, автор більше 50 наукових праць Василь Колодрубський (1943, с. Іване-Пусте Борщівського району);

журналіст, літератор, автор низки поетичних збірок, господарник у с. Шибалин Бережанського району Омелян Мацьопа (1954, с. Мішкова-Погорєловка Жовтневого району Миколаївської області);

фармацевт, громадський діяч, співзасновник УЛТ Східної Австралії, діяльний в інших організаціях Юрій Німців (1935, м. Тернопіль);

педагог, господарник, розробник методики викладання за кабінетною системою зі застосуванням автоматизованого контролю за якістю знань учнів Антон Піговський (1947, с. Почапинці Тернопільського району – 03. 09. 2007, м. Тернопіль).

pigovskiy
pigovskiy

визначна українська галицька акторка універсального перевтілення і співачка (ліричне сопрано), «Примадонна» театру Галичини Катерина Рубчакова (1881, м. Чортків  — 1919, с. Зіньківці (нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області)).

Зображення

Цей день в історії Тернопілля:

29 квітня 1887 року – в с.Новосілка, нині Бучацького району, помер від плямистого тифу український піаніст Денис Леонтович. Виконував твори класиків та власні обробки народних пісень, акомпонував співакам Євгенові Гушалевичу, Олександрові Мишузі, хору Остапа Нижанківського та іншим; підтримував творчі зв'язки з Анатолем Вахнянином, Євгеном Купчинським. Автор вальсів та інших творів для фортепіано, серед яких композиція «Souvenir a mademoiselle la Baronne Hedvige Blazowska valse elegante pour piano par Denis Leontowicz».

29 квітня 1943 року – нацисти спалили с. Молотків на Лановеччині та знищили 617 його жителів, у тому числі 92 дітей і священика Я. Юхновського.

29 квітня 1944 року - відділ УПА, під командуванням Дмитра Карпенка (псевдо «Яструб», «Лютий»), знищив біля 240 військовослужбовців НКВД поблизу с.Залізниця Кременецького району.

29 квітня 1990 року – у Тернополі урочисто освятили національний прапор.  Дівчата в одностроях несли жовто-блакитне полотнище, а хлопці у козацькій одежі – тризуб. Після освячення прапор було вивішено на будинку міської ради.

29 квітня 1990 року -  Тернопільський міський голова В’ячеслав Негода уперше склав присягу на Євангелії про те, що чесно і справедливо служитиме народові.

29 квітня 1990 року - офіційно відновлено с.Антонівці Шумського району. Восени 1946 року 177 місцевих родин радянська влада вивезла в села Розділ та Привітне Запорізької обл. Інші жителі села були розселені на Шумщині та Лановеччині.

У 2021 році Чистий четвер припадає на 29 квітня, за три дні перед Великоднем.

У цей день необхідно зосередитися на важливому, і відмовитися від негативних думок. Кожен віруючий повинен забути про грішних помислах.

Традиції в Чистий четвер

Купання на свято Чистий четвер. Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. У Чистий четвер рано вранці вода у водоймах насичується благодатною силою. З давніх часів віруючі люди із самого ранку йшли до річки, щоб зануритися. Також до сходу сонця все парилися в лазні. За повір'ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою, а також він могла не боятися пристріту - ніхто не зможе завдати їй шкоди. Обмивання в Чистий четвер приведе до того, що піде втома, тривоги, біль забувається. Перед обмиванням потрібно промовити молитву в Чистий четвер.

Прибирання в будинку в Чистий четвер. Важливо в цей день провести очищення в будинку, в тілі і душі. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житло, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають.

Випікання пасок в Чистий четвер. Господині в цей день готують писанки, крашанки, паски і паски. З самого ранку всі господині ставлять тісто - «щоб піднімалося». Ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо великодні паски вийшли пухкі та смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік буде складним.

680_5e8f432ce3e28
680_5e8f432ce3e28

Всі любителі хореографії можуть відзначати Міжнародний день танцю 29 квітня. З 1982 року це свято щорічно об'єднує всіх людей світу, які не тямлять своє життя без танцю. Придумали це свято молодості, ритму та емоцій в організації ЮНЕСКО, вибравши для його відзначення дату народження відомого балетмейстера з Франції Жана-Жоржа Новера. Він став теоретиком хореографічного мистецтва, завдяки чому його прозвали батьком сучасного балету.

Відомо, що чоловік, ім'я якого пов'язане з появою цього свята, обгрунтував принципи балету деяких жанрів. Вони були викладені в його праці «Лист про танець і балети». Саме вишукування Новера вплинули на розвиток такого жанру, як балет-п'єса, який вимагає єдності пантоміми, танцю, музики і мистецтва.

День танцю відзначають люди, що працюють в області опери та балету, а також всі, хто причетний до танців різних видів. Зазвичай у цей день проводяться фестивалі хореографії, а також звітні концерти творчих танцювальних колективів.

Міжнародний день танцю

А ще сьогодні - Всеукраїнський день футболу.

В цей день, в далекому 1992 році, національна футбольна збірна України провела свій перший матч. Дебютна зустріч в Ужгороді зі збірною Угорщини закінчилась поразкою наших гравців — 1:3.

206999
206999

Цей пам’ятний День був заснований в листопаді 2005-го року. 10-я сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення. Постанова C-10/5 з якої випливає, що День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначатиметься тепер щорічно, 29-го квітня. Він приурочений дню, коли в 1997-му році ця Конвенція набула повну законну силу на міжнародному рівні.

З початку першого використання, розробки і застосування хімічної зброї у військових цілях пройшло більше століття. Цього часу було цілком достатньо, щоб усвідомити елементарне - не потрібно було і починати!

Відзначаючи цей День, міжнародне співтовариство вшановує пам’ять всіх жертв хімічної зброї та підтверджує прихильність ОЗХЗ, Організації по забороні хімічної зброї, справі ліквідації загрози з боку хімічної зброї та активного сприяння в досягненні цілей миру і безпеки, особливо для громадян, які перебувають в зоні ризику застосування даного виду озброєнь.

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

Іменини сьогодні святкують Галина, Леонід, Ірина, Ярина, Василина, Ніка.

Вибір читачів за тиждень

Відео