Орест Сарматський

Агро-новини 15 листопада

0202e

Новини аграрного сектору

Органічній продукції допоможуть «топтати» дорогу в ЄС

За останні декілька років Україна стала надійним постачальником органічної продукції до країн ЄС завдяки своєї якості та конкурентоспроможності.

Про це розповіла заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час конференції «Постачання органіки з України 2016», яка відбулася наприкінці жовтня в Німеччині, повідомляє Мінагропрод.

«Майже 300 фермерів займаються виробництвом органічної продукції, обсяги якої перевищують внутрішнє споживання. Близько 400 тис. га землі в Україні сертифіковано для органічного сільського господарства. Більше 80% загального експорту даної продукції йде до ЄС. Українська органічна продукція має великий попит у іноземних споживачів. Але сьогодні українські експортери та європейські дистриб’ютори стикаються з низкою проблем у своїй роботі», — зазначила Ольга Трофімцева.

151101
151101

Вона розповіла, що Мінагропрод буде працювати над тим, щоб регуляторні бар’єри для імпорту української органічної продукції до країн ЄС були знижені.

«Сьогодні триває дискусія щодо доцільності існування подвійної перевірки органічної продукції з України та ще 9 країн при експорті до ЄС. Перша перевірка продукції відбувається перед перетином кордону нашими національними контролюючими органами, а потім перевірка має проводитись і в країні призначення. Ці «добровільні директиви», введені Єврокомісією, додають зайвої роботи та витрат не тільки вітчизняним експортерам, але й іноземним покупцям. Імпортери втрачають час і гроші через додаткові аналізи, а це впливає на конкурентоспроможність наших продуктів», — пояснила Ольга Трофімцева.

Основним «домашнім завданням» міністерства буде створення повноцінного реєстру виробників органічної продукції в Україні, який допоможе мати чітку і прозору картину органічного сектору країни. За словами Ольги Трофімцевої, команда Мінагропроду активно опрацьовує цей напрямок.

У Києві обговорять, як перетворити Україну на «бобову країну»

В Києві відбудеться Перша міжнародна конференція на тему «Бобові культури. Ставка на максимальну ефективність».

Про це повідомили організатори заходу — Громадська спілка «Співтовариство виробників і споживачів бобових України».

151102
151102

Конференція, яка проводиться за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами (GAFTA), покликана стати найважливішим та масштабним заходом на шляху розвитку бобового сектору аграрної галузі України.

Як обіцяють організатори, захід стане ефективним дискусійним майданчиком і об'єднає державу, фермерів та торгові компанії, еліту аграрної науки, представників міжнародних організацій провідних вітчизняних та іноземних селекційних інститутів, експертів з Канади, Ізраїлю, Індії та Пакистану.

Учені встановили, що яблука сприяють омолодженню організму

За дослідженнями британських вчених, яблука сприяють омолодженню організму. Про це повідомляє Академія Органічного Садівництва Ecogarden.

Зокрема, експеримент за участю добровольців різної статі і віку засвідчив, що регулярне споживання великої кількості яблук дозволяє запобігти окислювальним процесам в організмі і захистити шкіру від дії вільних радикалів. Це відбувається завдяки поліфенолам і флавоноїдам, які ефективно знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

В той же час вчені з Нью-Йорка дослідили, що якщо з’їдати в день декілька яблук в поєднанні з іншими фруктами і овочами, це дозволить помітно знизити ризик розвитку онкології у жінок.

Аналіз декількох досліджень, присвячених користі яблук, дозволив вченим зробити висновок, що любителі яблук відчувають себе молодше в середньому на 17 років, ніж є насправді.

При цьому, відомо, що для людини найбільш корисною є та продукція, яка вирощується безпосередньо в її регіоні, і в денному раціоні вона має складати не менше 70%.

151103
151103

Для довідки: незважаючи на те, що в Україні вирощується достатня кількість яблук (1,2-1,5 млн т за результатами 2015 р.), ми все одно імпортуємо їх, переважно з Польщі.

Вибір читачів за тиждень

Відео