Віра Олександрович

Чому жителів Тернопільщини 17 жовтня кличуть на майдан?

Основне

До Всеукраїнської акції на підтримку великої політичної реформи пропонують долучитися жителям Тернопілля. Серед головних вимог - зміна виборчих правил, обмеження депутатської недоторканності і створення антикорупційного суду.

Основна акція відбудеться 17 жовтня у столиці, під стінами Верховної Ради. Втім, подібні заходи пройдуть і на головних майданах усіх обласних центрів України. Початок організатори запланували о 9:30.

Українці завжди, під час усіх революцій виходили на протест із лозунгами «проти», а ми пропонуємо вперше вийти «за», - лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» Центру UA Андрій Андрушків. – У нас є шанс цієї осені підтримати щось нове! Створити власними руками те, що сприятиме розбудові демократії у нашій державі, що дасть нам змогу стрибнути із «третього» світу у «перший».

Андрушків
Андрушків

Кожна область стане окремим виборчим округом

Нагадаємо, в Україні наразі діє змішана пропорційно-мажоритарна виборча система, ухвалена у 2011р. в інтересах режиму Януковича. Згідно із нею, половину депутатів обирають на мажоритарних округах, де перемагають переважно завдяки підкупу виборців і використанню адмінресурсу. Інша половина проходить у парламент за закритими пропорційними списками, місця в яких часто продаються. І це – не секрет. Така система - корінь політичної корупції в країні, вважають експерти. Власне, із цією думкою згодні і тернопільські політики, які взяли нещодавно участь у Форумі із політичної реформи “ВиБОРИ: нові правила” (про це докладно читайте ТУТприм.).

Відкладати цю справу не можна, адже саме цієї осені ще не працюють на повну потужність виборчі кампанії, - наголошує експерт Центру UA Інна Борзило, лідерка напрямку «Рівний доступ до політики». – Ми ж розуміємо, що весь 2018 рік до виборів у жовтні 2019-го буде все більше і більше політичного піару і обливання суперників брудом. І все важче буде важливим для країни рішенням під куполом парламенту отримувати 226 голосів «за». Саме тому керівництво держави на цю осінь запланувало ухвалення усіх ключових реформ: медичної, освітньої, судової, пенсійної. Виборча реформа має бути серед них!

Борзило
Борзило

Якщо коротко, то гості зі столиці закликають скасувати корумповану виборчу систему Януковича і перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками. Такі норми передбачені у законопроекті №1068-2, уже поданому на розгляд парламенту.

Усе дуже просто: кожна область стане виборчим округом, окрім Дніпропетровської – там буде два округи, а також Київ і область будуть розділені, - пояснює Андрій Андрушків. – Тобто Тернопіль і область будуть одним округом. Кожна партія, яка йтиме на загальнонаціональні парламентські вибори, змушена буде кандидувати із регіону як мінімум 5 людей. Наприклад, у вашій області буде максимально – 10-11 кандидатів. Ці люди і входитимуть до регіонального партійного списку.

Розмова з політиками
Розмова з політиками

Тож, коли виборець прийде на вибори в останню неділю жовтня 2019 року, то він зможе проголосувати за партію і за кандидата у списку цієї партії, пояснює експерт.

Отже, ми раз і назавжди попрощаємося із мажоритаркою, що живиться підкупом, і закритими партійними списками, де місця відверто купують, - додає Андрій Андрушків. – Додатковий «плюс» - не лідер партії у Києві чи партійний з’їзд вирішуватиме, кого делегувати від Тернопільщини! Адже люди, ставлячи галочки, обиратимуть не того, хто під №1, а того, кого вони знають, кому довіряють, хто ще не «зашкварився» у попередній роботі. Тому реальний шанс потрапити у парламент врешті отримає кандидат під №7 чи навіть під №9.

Це є передвиборчою обіцянкою Президента Порошенка

На думку експертів, така система дозволить обирати не лише партію, а й конкретних кандидатів у цій партії, тим самим формуючи список із людей, які дійсно мають довіру.

І при підбитті підсумків, за внутрішнім партійним рейтингом, врешті може з’ясуватися, що люди віддали голоси не найвідомішому партійному функціонеру, а громадському активісту чи філантропу/активісту, - продовжує експерт. – До того ж, у парламенті уже не буде «бездомних» депутатів, які не прив’язані до фракції, а натомість торгують своїм голосом.

Наші політики
Наші політики

Проте це поліпшить не тільки внутрішньопартійну демократію, а й дисципліну, вважає Інна Борзило. Адже кандидатам від однієї політичної сили задля перемоги доведеться створювати міцну команду лідерів, а не робити так, як досі: лідер, а позаду його команда.

Ця система, на додачу, сприятиме зміцненню зв’язків політиків із виборцями, - додає Інна Борзило. – Адже кожен депутат буде змушений активно працювати на окрузі. Він матиме 90 днів, аби кілька разів обійти/об’їхати усе і зібрати думки задля вирішення проблем. Інакше, не отримає підтримки згодом…

До речі, перехід до пропорційної системи із відкритими списками передбачений у Коаліційній Угоді і є передвиборчою обіцянкою Президента Петра Порошенка, а також міжнародним зобов’язанням України. Утім, «віз і досі там»… Тож треба його підштовхнути. Саме це і закликають зробити 17 жовтня усіх небайдужих українців.

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. «Плюси» нової виборчої системи: - значно ускладнить підкуп виборців; - зробить купівлю місць у списку безглуздою (ніхто не може гарантувати голоси виборців конкретній персоні); - знизить прохідний бар’єр до 3%, що дасть шанс малим партіям. Підтримати таку виборчу реформу можна, підписавши петицію до Верховної Ради під назвою “Невідкладно провести виборчу реформу”. Коротке посилання: http://bit.ly/vidkryti.

Вибір читачів за тиждень

Відео