Тетяна Бакай

Дружина полеглого Героя з Тернополя закликає усіх приєднуватись до загальнонаціональної хвилини мовчання (відео)

Пам’ять Героїв вшановують щодня о 9.00. Ініціативу підтримують жителі різних міст, працівники підприємств, держустанов, кав'ярень, автозаправок, діти у таборах відпочинку 

Зупинитись на хвилину та вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну закликає тернопільська волонтерка, дружина полеглого Героя Сергія Коновала – Ольга. Вшанування пам’яті наших Героїв запроваджено вже у багатьох містах, таких як Полтава, Черкаси, Вінниця, відтак волонтерка закликає й тернополян доєднатись до цієї ініціативи.

Нещодавно ми з командиром нашого батальйону з Донбасу їхали у Холодний Яр на відкриття памʼятника вшанування наших полеглих Героїв і побратимів. Ми виїхали з Донбасу о 5:30, дорога була важка і вже доїжджаючи до Яру, зупинились поїсти і заправити машину. Ми зайшли на заправку і в один момент бачимо, що люди стоять мовчки, завмерши і чую цокання годинника та розумію, що це хвилина мовчання. Стояли всі, люди, працівники. Це Черкащина і в них так постійно. Потім я була в Полтаві, і там теж зупиняються і вшановують захисників. Тоді я зрозуміла наскільки це важливо і  вирішила діяти, бо я хочу, щоб Тернопіль був прикладом, тож вирішила почати з себе, – каже Ольга Коновал. 

Ольга Коновал разом з подругою вирішили зняти короткий ролик та закликати бізнес до вшанування наших Героїв хвилиною мовчання. 

Спершу ми запровадили цю хвилину мовчання у себе в таборі, дітки все розуміли і стояли мовчки, щоб віддати шану захисникам. А далі це чудово підхопили й інші люди, які щодня виходять з табличкою  в руках та своїм прикладом показують іншим. До ініціативи приєднуються магазини, заправки, кав’ярні, державні установи, – розповідає волонтерка. 

Як каже Ольга Коновал, не обов'язково чекати наказу від влади, щоб почати вшанування наших Героїв, достатньо просто зібратись своїм колективом, написати на табличці “Вшануй” і о 9:00 вийти на вулицю біля закладу і мовчки постояти. 

Я багато часу проводжу на фронті і коли приїжджаю сюди, то бачу, що люди забувають про війну, про ті втрати, які несе наша країна. Так бути не повинно, адже найменше, що ми можемо зробити для наших хлопців і дівчат, – це зберігати про них пам’ять вічно, – наголошує Ольга Коновал. 

 

До слова, до цієї ініціативи долучаються все більше тернополян, зокрема представників бізнесу, які публікують свої відео у соцмережах із хештегом #вшануй.  

Нагадаємо, чоловік волонтерки, командир другої стрілецької роти «Сталева сотня», лейтенант Сергій Коновал із позивним «Норд» загинув 6 квітня поблизу Часового Яру на Донеччині

Як писав Терен, Ольга та Сергій познайомилися на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, коли волонтерка почала допомагати підрозділу, в якому служив чоловік. У серпні 2023 року Сергій Коновал приїхав з фронту та зробив сюрприз коханій, освідчившись під час прогулянки на катері. У січні 2024 року пара одружилася.

На жаль, щасливе життя подружжя тривало недовго – через три місяці Сергій Коновал загинув. У пам’ять про чоловіка Ольга Коновал розпочала у Тернополі виробництво 100 FPV-дронів.

Читайте також: «Я тебе … війна»: історію кохання тернопільської волонтерки та її чоловіка-Героя написали у книзі

Фото, відео з особистого архіву Ольги Коновал 

Вибір читачів за тиждень

Відео