![](/uploads/media/62/e4/62e4a2f02da5d037ecd15475e041e610_orig_thumb.jpg)
Коли виробництво курятини випередить виробництво свинини? (Агро-новини)
![лип26](/uploads/media/56/da/56da40e95a9435e1a628a43444821d79_orig.jpg)
Світове виробництво м’яса всіх видів у 2025 році зросте на 16%, порівняно з середнім обсягом виробництва у 2013-15 рр. Найбільше зростання виробництва прогнозується серед групи країн, що розвиваються.
Такий прогноз зробили експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
«У 2025 році структура споживання зміниться з урахуванням зміни споживчих смаків. Так, популярну наразі свинину посуне м'ясо птиці з орієнтовним обсягом виробництва близько 131,3 млн т, виробництво свинини ж в свою чергу зросте до 131 млн т, а м'яса ВРХ — до 77,8 млн т», — йдеться у повідомленні.
2603
Таким чином, як вважають експерти, м'ясо птиці буде головним драйвером зростання загального виробництва як відповідь на збільшення світового попиту на цей більш доступний продукт, порівняно з червоним м'ясом.
«Птицю обиратимуть як виробники, так і споживачі у країнах, що розвиваються, через його доступність. Розвинуті країни також поступово відмовлятися від червоного м'яса, у зв'язку з повідомленнями про його шкідливість для здоров'я, знову ж таки віддаючи перевагу м'ясу птиці», — додали спеціалісти.
За прогнозами ФАО та ОЕСР в 2025 р. обсяг світового експорту в середньому зросте на 22% порівняно з 2013-15 рр. і становитиме близько 38,6 млн т (у забійній вазі) на противагу 31,7 млн т у 2015 р.
«Таким чином, експорт зростатиме швидшими темпами, ніж обсяги виробництва м'яса. У розрізі видів м'яса ситуація виглядатиме наступним чином: експорт м'яса птиці у 2025 зросте на 28,7% і становитиме 15,3 млн т, поставки свинини збільшиться на 20% до 13,3 млн т, а м'яса ВРХ — на 15,4%, до 8,4 млн т», — пояснили спеціалісти.
Основними гравцями ринку залишатимуться США, Бразилія, Аргентина, ЄС, а також Індія та Австралія. Більше ніж чверть зростання світового експорту м'яса всіх видів забезпечать США, в той час як експорт з ЄС зросте незначно. Частка розвинених країн все ще займатиме більше ніж половину світового експорту м'яса, проте вона стабільно зменшуватиметься. Бразилія, а також Аргентина отримають вигоду від поточної девальвації своїх валют і наростять поставки за кордон. Очікується, що частка Бразилії у світовому експорті зросте приблизно до 26%, що складатиме майже половину очікуваного збільшення протягом прогнозованого періоду.
Рослини виробляють речовини, що спонукають шкідників до канібалізму
Науковці з Університету Вісконсіна з’ясували, що томати можуть впливати на гусениць-шкідників таким чином, щоб ті поїдали один одного.
Результати опубліковано в журналах Nature Ecology та Evolution.
![2601](/uploads/media/3f/62/3f6275df730b0be73ce317e9c598db5b_orig.jpg)
Як зазначається, травоїдні шкідники їдять один одного, коли їм не вистачає їжі. Деякі рослини також впливають на шкідників, щоб зробити їх більш «хижими» по відношенню до інших видів комах.
У дослідженні, виконаному колективом на чолі з інтегративним біологом Джоном Орроком, захисну реакцію в томатах було спричинено дією метил жасмонату (MeJA), хімічної речовини, яку рослини викидають у повітря для попередження інших про можливу небезпеку. Коли томати відчувають MeJA, вони виробляють токсини, які роблять їх менш поживними для комах.
Під час експерименту дослідники «віддали» томати звичайному шкіднику — маленькому плямистому метелику. Через вісім днів томати, що сильніше зазнавали впливу MeJA, втратили менше біомаси в порівнянні з контрольними рослинами або тими рослинами, які отримали менше сигналу від MeJA. Це означає, що реакція була ефективною у захисті рослин.
Через два дні дослідники помітили, що гусениці, які годуються листям із оброблених рослин, перетворювалися на мертвих личинок раніше і їли більше, ніж ті, що годувалися листям з контрольних рослин.
В Україні запускається проект USAID із розвитку садівництва
Проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» 18 липня підписав протокол про наміри із Асоціацією «Укрсадпром» щодо реалізації проекту «Підвищення ефективності, якості та безпечності виробництва і збуту фруктово-ягідної продукції».
Протоколом визначені та погоджені основні напрями співпраці до 31 липня 2020 року, говориться у повідомленні USAID у Facebook.
![1602](/uploads/media/e0/eb/e0ebc9516d35560784b165f1242d90ac_orig.jpg)
Так, згідно з документом, проект USAID надасть асоціації технічну допомогу у розробці настанов з дотримання вимог законодавства та міжнародних стандартів з безпечності вирощування, зберігання та збуту фруктів і ягід, а також у впровадженні цих стандартів на підприємствах-членах асоціації.
Також, USAID забезпечить інформаційно-консультаційну підтримку асоціації із впровадження нових технологій/сортів, підвищення продуктивності та безпечності виробництва фруктів і ягід, надасть технічну підтримку у створенні/розширенні потужностей для зберігання, передпродажної підготовки фруктів і ягід їх переробки, виробництва напівфабрикатів, розширенні організованих ринків збуту.
Крім того, проект надасть підтримку асоціації та її членам у підготовці та участі в міжнародних виставках, торгових місіях та інших заходах з розширення ринків збуту фруктово-ягідної продукції та у створенні демонстраційних майданчиків для поширення кращих практик підвищення якості та формування доданої вартості фруктів і ягід, покращення доступу малих і середніх виробників до каналів збуту.