Віра Олександрович

Кошти з програми «єПідтримка» на Тернопільщині отримає бізнес, що найбільше постраждав від пандемії

Труш

Для чого започаткували програму «єПідтримка»? Хто на Тернопільщині зможе отримати 1000 грн? Чи буде часовий ліміт на те, щоб витратити гроші? Як проводять відбір підприємств-учасників програми?

Усі ці питання ми адресували голові обласної держадміністрації Володимиру Трушу. 

- Так, піти у магазин і купити масло та хліб за ці кошти ви не зможете, - визнає він. – У цьому і є специфіка програми. Підтримку мають одержати ті, хто найбільше постраждав від пандемії. Так, зараз є багато скептиків, які критикують програму через те, що бабці в селі, мовляв, не треба сертифікату у фітнес-клуб. Ба більше, вона свій населений пункт уже кілька років не полишала. Але так підходити до справи не можна! Адже є 80% молодого населення, яке вакцинувалося і має право на сприяння від держави. Чому вони мають страждати через те, що бабця не зможе використати свою тисячу? Це – неправильно…

Нагадаємо, програма цільового фінансування вразливих категорій бізнесу під час карантину «єПідтримка», яку анонсував Президент України, стартує 19 грудня 2021 р. і триватиме впродовж 12 місяців. Завдяки такій ініціативі повністю щеплені від COVID-19  українці зможуть гарантовано отримати від держави 1 000 грн на віртуальні картки через сервіс «Дія». Окрім того, в Україні пообіцяли розробити механізм отримання коштів тими громадянами, які цим сервісом не користуються. 

- Для чого започаткували таку програму?

- Президент України ініціював програму підтримки бізнесу, який зазнав втрат під час карантину. Пам’ятаєте, що відбувалося, коли оголошували повний локдаун?  Тоді змушені були припинити діяльність цілі галузі. Закриті були всі ресторани, кінотеатри, фітнес-клуби тощо. Про такий бізнес завжди казали, що він – недофінансований. Зараз є можливість отримати підтримку. 

Також наша держава вдячна людям, які вакцинувалися, і пропонує за рахунок коштів, наданих за участь у кампанії вакцинації, підтримати підприємства зі сфери культури, спорту, перевезень тощо. Тобто бізнес не тільки бачитиме увагу з боку держави, а й прояв лояльності від своїх клієнтів. 

- Хто зможе отримати 1000 грн? 

- Виплати отримають усі повнолітні громадяни України, які мають повний курс вакцинації. Причому це відбудеться незалежно від того, коли вони робили щеплення.

Підкреслю, що ця тисяча гривень не буде оподатковуватися, тож отримання коштів не стане перешкодою для нарахування субсидій. Обов’язковою вимогою є лише отримання 2-х доз антиковідних вакцин. Звісно ж, має бути підтвердження цього факту у додатку «Дія» або офіційним документом про вакцинацію від сімейного лікаря. 

- Як проводитимуть відбір підприємств-учасників програми?

- Головна ідея програми – не лише заохотити українців вакцинуватися, а й насамперед - підтримати бізнес, який постраждав від пандемії. Йдеться приблизно про 6000 підприємств. 

Уточню: до програми планують залучити підприємства будь-якої форми власності, що є резидентами України, юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. Консультації з бізнесом ще тривають. Адже ми зацікавлені, щоб коло учасників було якнайширшим. У тому закладі, що братиме участь у програмі, муситимуть мати електронний зчитувач. Тобто платіжний термінал, адже треба буде зчитувати інформацію з магнітної картки чи іншого носія. Але на заправці ви цими коштами точно розрахуватися не зможете… 

- Яким чином цю суму отримуватимуть громадяни України, які наразі не мають додатку «Дія»?

- Програму реалізовуватимуть у кілька етапів. Одразу від початку програми, на першому етапі, отримання коштів відбуватиметься через додаток «Дія». Це - найшвидший і найпростіший спосіб. На 2-му етапі, тобто у ІІІ кварталі 2022 року українцям запропонують альтернативний механізм нарахування. Власне, над ним фахівці ще працюють.

- Чи буде якийсь часовий ліміт на те, щоб витратити цю 1000 грн?

- Громадянин може скористатися нарахованою сумою протягом 4-х місяців після дня надходження коштів. У разі невикористання грошей їх повернуть державі.

Думаю, 4-х місяців цілком має вистачити на те, щоб вирішити, на що витратити гроші.

- З якого джерела надійдуть кошти для реалізації такої ініціативи? 

- Кошти вже виділили за рахунок збільшення видатків загального фонду Державного бюджету. Загалом передбачили суму в обсязі 6 млрд грн. 

- Як можна буде віртуальною карткою оплачувати послуги? Адже гроші, як я зрозуміла, не можна буде отримати на руки…

- У Мінцифри формують технічні вимоги щодо підключення до програми для банків-емітентів.

Якщо коротко, то Мінекономіки буде нараховувати гроші на спеціальні карткові рахунки громадян – рівно по 1000 грн. Громадяни будуть розраховуватися грошима із підприємствами, які відповідають визначеним КВЕДам (переліку секцій виду економічної діяльності – прим.). На першому етапі програми працюватиме лише такий алгоритм. Надання готівки на руки не передбачене.  

- Який повний перелік послуг, на які можна буде витратити так звану «тисячу Зеленського»?

- Планується, що витратити кошти буде можна на: придбання залізничних і авіаквитків на внутрішні рейси, абонементи до спортзалів чи фітнес-клубів. Крім того, можна буде відвідати кінотеатр, театр, музей чи виставковий центр. Також у Кабміні вже пролунали заяви про підтримку книговидавництва. Тож краяни зможуть і книги купувати

Зрештою, тією тисячею кожен може скористатися на власний розсуд. Якщо ви не хочете витрачати цих грошей, то це – ваша справа…

Фото зі сторінки Володимира Труша

Вибір читачів за тиждень

Відео