Оксана Бучко

Про Реформацію, яка дає якісну працю із насолодою, розповіли в тернопільському виші

DSCN9406

Відношення до духовних цінностей, що закладає основу успішної нації, пояснили у контексті Реформації на Всеукраїнській науково-практичній конференції. Захід розпочали у педагогічному університеті 27 квітня. Участь взяли провідні науковці й служителі протестантських церков, а також представники влади.

 - Професіоналізм без честі є небезпечним, - зазначив президент об'єднання церков ХВЄ в Україні Михайло Паночко. - Важлива є духовна грамотність, яка закладе можливість ефективного втілення в усіх інших сферах. Якщо повернутись до Бога, то матимемо благословення. А без цього рухатись вперед немає сенсу. Україна в даному плані йде правильним шляхом. До речі, ми маємо найкраще Біблійне товариство серед країн колишнього Радянського союзу, куди входять католицькі, православні і протестантські церкви. Там розповсюдили на даний час уже біля 10 млн Біблій.

DSCN9422
DSCN9422

Для нації важливо сформувати єдиний духовний простір без розколу через приналежність до певної конфесії, наголосив керівник області Степан Барна.

- Сьогодні маємо добрі приклади співпраці з боку протестантських церков щодо спільної перемоги на сході, - говорив він. – Мені приємно констатувати, що Президент України Петро Порошенко своїм указом визначив проведення цього року 500-річчя Реформації на державному рівні. Ми працюємо в напрямі реалізації комплексу заходів, пов’язаних з вшануванням духовних і ціннісних надбань протестантського руху на території Тернопільської області та в Україні. 

Учасники конференції мали змогу проаналізувати початки Реформації та знайти її відгомін для України.

DSCN9389
DSCN9389

- У 1517 році Мартін Лютер виступив проти деформованої істини в християнських церквах, - нагадав магістр філології Варшавського університету пастор Ярослав Лукасік. - Це був своєрідний протест проти гріха і повернення до ідеалів Нового заповіту. Так виник протестантизм, на основі якого сьогодні закладені принципи успішних країн світу. До прикладу, Джон Адамс - один із авторів конституції США - говорив, що документ писали для народу релігійного і високоморального.

Ярослав Лукасік виділив постулати Реформації, які формують моральне освічене активне та відповідальне громадянське суспільство:

  1. Любов Бога пізнаємо через жертву Христа.
  2. Кожна особа має цінність.
  3. Кожному незалежно від статусу Творець дає права.
  4. Джерело одкровення – Біблія. Для духовного відновлення потрібне щоденне читання Письма.
  5. Нація – одна родина.
  6. Людина живе перед лицем Бога, що передбачає відповідну поведінку в різних ситуаціях.
  7. Кожен має виконати своє покликання, що досягається через працю, яка виконується максимально якісно і приносить насолоду.
  8. Всезагальне священство, що базується на вірі в Христа.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео